Reorganizarea administrativă a României revine în prim-planul dezbaterii publice, odată cu propunerile prezentate de Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. În cadrul unei intervenții televizate, acesta a detaliat viziunea sa privind modernizarea structurii teritoriale a statului, insistând asupra unui proces temeinic, fundamentat pe studii și adaptat realităților economice actuale.
Nicușor Dan vrea reformă administrativă, bazată pe studii solide
Nicușor Dan a explicat că, din punct de vedere logic, reforma administrativ-teritorială ar trebui să fie implementată în paralel cu noile mandate ale primarilor aleși în 2028.
„Nu mai devreme de 2 ani și jumătate, 3. Dacă vorbim de reforma administrativ-teritorială, logic e să intre în vigoare cu mandatul noilor primari din 2028.
Trebuie să se bazeze pe studii, nu să fie făcută pe genunchi. Cea din 1998 a fost destul de bine fundamentată. Era vorba de a echilibra economic România și a reușit. Acum suntem într-o paradigmă economică diferită”, a declarat Dan.
El a subliniat că reforma trebuie să fie bine fundamentată, susținută de cercetări și studii, și nu făcută superficial.
Conform acestuia, reforma din 1998 a fost bine gândită și a reușit să echilibreze economic România la acel moment. Însă, în contextul actual, economia țării s-a schimbat, iar acest lucru impune o nouă abordare.
„Modelul economic de acum se bazează pe activitățile economice din marile orașe și noi trebuie să reușim să distribuim bogăția din marile orașe în jurul lor. Dacă cineva locuiește în Târgoviște, el are nevoie de o cale ferată care să îl aducă în 40 de minute la București ca să poată lucra aici și să ducă acasă salariul”, a adăugat Nicușor Dan, subliniind importanța conectivității în procesul de dezvoltare economică.
Măsuri pentru stabilizarea economiei
În cadrul aceleași emisiuni, Nicușor Dan a fost întrebat despre planurile sale pentru gestionarea unei eventuale crize economice, având în vedere experiența fostului președinte Traian Băsescu, care a implementat tăieri de salarii pentru a combate criza economică din 2008.
„Economia privată a României este mult mai stabilă decât era în 2008-2009. Trebuie doar să facem ajustările structurale pe bugetul statului astfel încât statul să fie echilibrat şi să dăm drumul economiei private să se descurce şi sunt foarte optimist că putem să o facem”, a explicat Nicușor Dan, indicând că soluțiile economice nu trebuie să presupună măsuri dure, ci ajustări strategice.
Nicușor Dan a continuat să discute despre măsurile concrete pentru echilibrarea finanțelor țării într-un termen scurt și mediu.
Printre acestea, a subliniat necesitatea combaterii evaziunii fiscale și accesarea mai rapidă a fondurilor europene, dar și reducerea cheltuielilor statului, chiar și în fața unor cheltuieli necesare.
„”Trebuie să oprim marea evaziune fiscală, trebuie să luăm mai repede fondurile europene, trebuie să tăiem din cheltuielile statului, chiar dacă unele sunt necesare şi trebuie să ne uităm cu mare atenţie la companiile statului unde managementul este departe de a fi performant”, a adăugat el.
Restabilirea încrederii economice
Întrebat despre impactul pe care l-ar avea președinția sa asupra economiei României, Nicușor Dan a menționat succesul său la Primăria Capitalei, unde, în 2020, a reușit să redreseze bugetul și să evite falimentul, în ciuda condițiilor economice dificile.
„Vom reuşi să redresăm. În momentul când am venit în 2020 la Primărie nimeni nu ne dădea şanse să ieşim din faliment şi am ieşit. Vom reuşi să redresăm economia României”, a spus el.
El a mai subliniat că, în prezent, România se confruntă cu un deficit bugetar de aproximativ 9% din PIB, ceea ce înseamnă cheltuieli mult mai mari decât veniturile.
Totuși, Dan este optimist și crede că Guvernul poate reduce deficitul la 7% până în 2025, ceea ce ar duce la o stabilizare economică mai rapidă și ar încuraja reluarea încrederii în economia țării.
„În momentul ăsta ne ducem spre un 9% deficit din PIB asta înseamnă 25-30% din cheltuieli mai mult decât venituri. E uriaş. Putem să ne ducem în 7% pentru 2025 aşa cum şi-a propus Guvernului şi apoi odată ce ieşim din această zonă de neîncredere şi pe politic şi pe economic putem să ţinem în frâu economia”, a declarat Nicușor Dan.