Traian Băsescu avertizează cu privire la consecințele unei posibile președinții a lui George Simion
Traian Băsescu a declarat că, dacă George Simion ar ajunge președintele României, țara s-ar confrunta cu trei consecințe majore: încetarea finanțării pentru România, destrămarea parteneriatului strategic de securitate cu Statele Unite și cu NATO, precum și renunțarea la sprijinul pentru Republica Moldova.
“Primul lucru care se întâmplă este încetarea finanțării pentru România. Este primul lucru care se întâmplă. Al doilea lucru care se întâmplă este pierderea a parteneriatului de securitate pe care îl avem cu Statele Unite și în interiorul NATO. Și al treilea lucru care ni se întâmplă, abandonăm Moldova. Deci, sunt 3 lucruri suficiente ca efect”, a declarat acesta la B1 TV.

România nu poate suporta un președinte aventurier
Fostul președinte a mai afirmat că România se află într-un moment extrem de important după Revoluție, ca urmare a efectelor unei guvernări slabe, care au alimentat tendințele naționaliste și izolaționiste. El a avertizat că mulți români, influențați de discursurile lui George Simion și Călin Georgescu, doresc o Românie izolată, ruptă de Uniunea Europeană și NATO, urmând un model similar cu cel promovat de Donald Trump, fără a înțelege că România nu are forța unei puteri globale precum Statele Unite.
“Românii trebuie să înţeleagă, în primul rând, că suntem într-un moment extrem de important, poate, cel mai important de după Revoluţie, pentru că datorită efectelor unei guvernări proaste, au fost stârnite toate sentimentele naţionaliste, izolaţioniste şi separatiste. Foarte mulţi români vor ca România să fie aşa cum le-a băgat în cap Simion şi Georgescu, să fie suverană în sensul izolării.
Nu mai vrem cu europenii, nu mai vrem cu NATO, vrem să fim noi singuri, luându-se după Trump, cu America First si cu izolaţionismul lui Trump şi nerealizând că o ţară precum Statele Unite, cu 300 de milioane de locuitori, pot suporta un aventurier pe post de preşedinte, un agent imobiliar, fie el ce o fi, dar cu gândire de bişniţar”, a afirmat el.
Traian Băsescu a subliniat că, spre deosebire de Statele Unite, care își pot permite un lider populist datorită populației numeroase și forței economice, România nu dispune nici de cele 300 de milioane de locuitori, nici de puterea economică necesară pentru a face față unui asemenea tip de conducere.
”Nu poate suporta un preşedinte aventurier, un preşedinte izolaţionist, un preşedinte care vrea, mai degrabă, către Rusia decât către Uniunea Europeană şi NATO, fără a lua în considerare că Uniunea Europeană şi NATO îţi asigură securitatea şi îţi asigură progresul prin finanţările pe care le fac din banii cetăţenilor din Germania, din Franţa, din Olanda”, a spus acesta.
Fostul președinte a declarat că România beneficiază de fonduri de miliarde de euro pentru a construi autostrăzi, a realiza reforme instituționale, a reorganiza administrația, precum și pentru a investi în domenii esențiale precum educația și sănătatea.
Traian Băsescu a susținut că, de această dată, alegerile nu mai țin de partide politice, ci de decizia individuală a fiecărui cetățean. El a afirmat că teoriile privind influențe externe, precum cele din partea Rusiei, Statelor Unite, Ursulei von der Leyen sau lui Emmanuel Macron, nu mai au relevanță.
În opinia sa, fiecare român are puterea de a alege direct, prin vot, între o orientare spre Est, reprezentată de George Simion, și o orientare spre Vest, în cadrul Uniunii Europene și NATO, susținută de Nicușor Dan.
”Opţiunile, de data asta, nici măcar nu mai sunt legate de partide. Partidele ar trebui să tacă. Este momentul în care românii, fiecare în parte, pot decide, iar prostia că vin ruşii, vin americanii, vine Ursula, vine Macron şi ne influenţează deciziile nu mai funcţionează.
De data aceasta, fiecare român are o urnă de vot, are un buletin de vot şi are o stampilă pe care o poate aplica pe acel buletin de vot, cu opţiunea către Est şi atunci votează Simion sau către Vest, să rămânem unde suntem, în Europa şi în NATO, şi atunci votează Nicuşor Dan”, a declarat el.