Așezări ce figurează în nomenclatorul localităţilor din România de peste un secol vor fi desființate, în urma unui act normativ în curs de aprobare, care arată că existenţa lor nu se mai justifică.

Astfel, un proiect de hotărâre publicat de Consiliul Local al Municipiului Piatra Neamț stipulează desființarea localităților Ciritei, Văleni şi Doamna, în prezent părți componente ale municipiului, prin contopirea acestora cu localitatea Piatra Neamţ și fără modificarea limitelor teritoriale ale capitalei de județ.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local, care va fi supusă la vot în data de 24 octombrie, cele trei localități vor deveni cartiere ale municipiului Piatra-Neamţ.

Argumentele autorităților pleacă de la faptul că în martie 2019 s-a aprobat actualizarea Planului Urbanistic General şi Regulamentul Local de Urbanism al Municipiului Piatra Neamt, conform unui proiect elaborat de Univerisitatea de Arhitectură şi Urbanism lon Mincu – Bucureşti.

În consecință, structurarea zonelor funcţionale urbane a determinat integrarea localitatilor componente în municipiu. Specialiştii în urbanism recomandau acest lucru pentru a se simplifica procedurile privind administrarea infrastructurii publice şi pentru a facilitate eventuala obţinere a fondurilor europene pentru dezvoltare, având în vedere că localităţile amintite aveau statut rural deşi, de facto, făceau parte dintr-un municipiu.

”Se impune promovarea unui proiect de hotărâre prin care să se desfiinţeze localităţile componente Ciritei, Văleni şi Doamna, fără modificarea limitelor administrativ teritoriale ale UAT Municipiul Piatra Neamt, urmând ca acestea să fie integrate Municipiului Piatra Neamţ în cadrul aceluiaşi intravilan, acestea devenind cartiere”, era concluzia Planului Urbanistic General adoptat.