Mai mult, spune analistul Wang Yunfei, China ar putea lua Taiwanul cu forța dacă se va simți obligată de actualul guvern taiwanez sau de „forțele externe”, sintagmă care se referă în general la SUA.

Comentariile lui Wang într-un ziar pro-Beijing au fost publicate la câteva zile după ce adjunctul ministrului de Externe, Le Yucheng, a declarat că guvernul chinez nu are „loc de compromis” în ceea ce el numește „problema Taiwanului”.

“Nu vom permite niciodată Taiwanului să fie independent”, a declarat el. Întrebat când intenționează China să-și îndeplinească obiectivul declarat de „unificare națională”, Le nu a dat un termen clar, afirmând doar că este un „proces istoric”.

Conform analizei lui Wang, răspunsul oficialului chinez arată că există un calendar clar definit pentru „revenirea” Taiwanului pe continent – și că acesta nu va fi „întârziat la nesfârșit”.

Wang a menționat legea anti-secesionism a Chinei și la controversatul articol 8. Acesta permite recurgerea la „măsuri non-pașnice și alte măsuri necesare” pentru a pune mâna pe insulă, dacă aceasta devine independentă sau dacă „unificarea pașnică” nu mai este posibilă.

„Unificarea se poate întâmpla și mâine” dacăse trece de aceste linii roșii”, a spus Wang. Apreciind că obiectivul va fi realizat până la mijlocul secolului. Mai exact, până în 2049, un an important care marchează 100 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze.

Beijingul revendică Taiwanul democratic, deși nu l-a guvernat niciodată.
China continuă să-și declare obiectivul „unificării pașnice” în Strâmtoarea Taiwanului, în timp ce sporește presiunea militară și alte forme de constrângere împotriva insulei.

Luna trecută, înalți oficiali ai Marinei SUA au declarat Congresului că Beijingul își accelerează obiectivul de a cuceri Taiwanul și că o invazie ar putea avea loc în șase ani, conform newsweek.com.