Nord-irlandezii ar vota în proporție de 51% în favoarea reunificării Insulei Irlanda, în cazul unui referendum pe tema rămânerii sau nu a provinciei britanice în Regatul Unit, relevă un sondaj, relatează AFP, potrivit news.ro. Acest vot ar marca o schimbare istorică în Irlanda de Nord.

Conform studiului, 45% dintre cei chestionați se pronunţă în favoarea rămânerii în cadrul Regatului Unit, iar 46% în favoarea intrării în Republica Irlanda, un stat membru UE. Dacă se adaugă indecișii și absenții, rezultatul ar fi o majoritate de 51% la 49% în favoarea reunificării.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1542 de persoane în Irlanda de Nord în perioada 30 august – 2 septembrie.

„Un asemenea rezultat reflectă incertitudinea şi anxietatea care înconjoară Brexitul, frontiera irlandeză şi efectul său potenţial asupra vieţii în provincie”, analizează politologul Lord Ashcroft, autorul anchetei.

Problema frontierei irlandeze este obstacolul major în calea unui acord al Brexitului între Guvernul britanic şi UE. Premierul britanic Boris Johnson cere să se scoată din acordul Brexitului deja încheiat ”plasa de siguranţă” (”backstop”), care vizează să împiedice întoarcerea la o frontier fizică între Irlanda de Nord şi Irlanda.

Menită să intre în vigoare doar ca un ultim recurs, această dispoziţie prevede o uniune vamală între Regatul Unit şi UE, iar în plus, în cazul Irlandei de Nord, o aliniere la anumite reglementări europene în domeniul sanitar şi al taxelor. Unioniştii se opun însă în mod categoric acestei măsuri.