Fundațiile pentru o societate deschisă din Albania și din Kosovo au efectuat împreună un sondaj de opinie privind valorile, colaborarea și unirea Albaniei cu Kosovo. Rezultatele sondajului arată că 75% din albanezii din Albania și 66% din cetățenii Kosovo doresc unificarea într-un stat. La sondaj a participat 2.504 de repondenți – 1.200 din Albania și 1.304 din Kosovo.

Majoritatea consideră că relațiile bilaterale nu sunt suficient de dezvoltate. Doar 18% din repondenții din Albania și 20% din Kosovo consideră că relațiile bilaterale sunt bune. 39% din repondenții din albanezii kosovari cred că se va ajunge la unificare în următorii cinci ani, în timp ce majoritatea albanezilor din Albania cred că se va ajunge la unificare în următorii 10 ani. Sondajul a arătat că albanezii kosovari au tendința să creadă că în Kosovo corupția este mai mare decât în Albania, iar albanezii cred că în Albania fenomenul corupției este mai extins decât în Kosovo.

În ce privește statul de drept și albanezii kosovari și cei din Albania consideră că legislația este mai bine aplicată în Kosovo. Și în Albania și în Kosovo, cei intervievați consideră Germania, Italia, Franța, SUA, Croația și Turcia drept state prietene. Schimbul de teritorii – nordul Kosovo în schimbul Văii Preševo – nu reprezintă o opțiune acceptabilă nici în Kosovo, nici în Albania, chiar dacă ar însemna recunoașterea Kosovo și primirea Kosovo în ONU.

Cetățenii din Kosovo, preponderent cei de etnie sârbă, cred că Albania încearcă să domine economic Kosovo, dar albanezii din Albania nu sunt de acord cu această afirmație. Sârbii kosovari consideră că Albania se implică prea mult în afacerile interne ale Kosovo. La întrebarea dacă au prieteni albanezi kosovari, 36% din sârbii kosovari au răspuns afirmativ, dar doar 3% dintre albanezii kosovari au declarat că au prieteni de etnie sârbă. 37% din intervievați au declarat că au prieteni de cealaltă parte a frontierei. Albanezii kosovari consideră că sistemul de învățământ este mai bun în Albania, dar albanezii din Albania consideră că albanezii kosovari sunt mai dechiși față de lume.