Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o convorbire telefonică cu ministrul în exerciţiu pentru Europa şi afaceri externe din Republica Albania, Gent Cakaj, în contextul discuţiilor în curs la nivel european referitoare la procesul de extindere şi la pregătirea deciziilor Consiliului UE cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord.

Cu această ocazie, ministrul român de externe a reiterat poziţia constantă a României de sprijin pentru parcursul european al Republicii Albania şi pentru luarea, fără întârziere, de către Consiliul UE, a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare la UE cu acest stat, se arată într-un comunicat.

Bogdan Aurescu s-a referit, de asemenea, la poziţia constantă de sprijin a României pentru avansarea politicii de extindere, în conformitate cu meritele proprii ale candidaţilor, această politică fiind esenţială pentru stabilitatea, securitatea şi prosperitatea continentului european, mai precizează MAE.

Comisia Europeană vrea să lărgească blocul european la şase ţări din Balcani, a anunţat luna trecută comisarul însărcinat cu Extinderea Oliver Varhelyi, prezentând o nouă procedură de aderare la Uniunea Europeană.

Ultima aderare la UE a avut loc în 2013 – a Croaţiei. UE a fost fondată în 1958 de şase state şi a pierdut pentru prima oară un membru, pe Marea Britanie.