„Aşteptăm cu toţi raportul Comisiei Europene, în luna martie, privind cele două ţări”, a declarat şeful statului francez în cadrul Conferinţei privind Securitatea de la Munchen. „Trebuie să vedem ce va spune Comisia despre situaţia progreselor aşteptate şi, în funcţia de acest lucru, dacă rezultatele sunt pozitive şi încrederea este stabilită, ar urma să putem deschide apoi negocierile”, a explicat Macron.

El a refuzat, totuşi, ideea unui blocaj exclusiv francez în acest dosar. „Salut marele curaj care constă în a te ascunde în spatele Franţei atunci când există un dezacord, dar vă pot spune că sunt mai multe state împotriva deschiderii negocierilor cu Macedonia şi Albania”, a spus Emmanuel Macron, potrivit Agerpres.

Când a blocat anul trecut deschiderea negocierilor cu albanezii și macedonenii de nord, președintele Macron a invocat nevoia regândirii întregului proces de extindere a UE.

ntre timp, Comisia Europeană a prezentat recent o procedură de aderare la UE mai strictă şi reversibilă, pentru a răspunde astfel condiţiilor puse de Franţa în cazul celor două ţări, înaintea summitului din luna mai privind Balcanii Occidentali. Propunerea nu schimbă regulile pentru aderare, dar aceasta se va baza pe merite şi va fi supusă anumitor condiţii.