Casa Națională de Pensii Publice iese în întâmpinarea românilor care vor să se pensioneze și pune la dispoziția acestora o aplicație care are rolul de a îi ajuta în procesul de aflare a vârstei de pensionare, atât când vine vorba de pensionarea la termen cât și de cea anticipată. 

Pentru a consulta aplicația pusă la dispoziție de CNPP, click AICI.

Astfel, cei interesați pot afla anul și luna în care își pot depune cererea de pensionare, precum și vâsra la care se pot pensiona anticipat.

Vârsta-standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ambele indiferent de sex.

Pentru pensia anticipată este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia anticipată parțială. Totuși, cuantumul pensiei anticipate parțiale este mai mic, pentru că se aplică anumite penalizări.

Pensia anticipată poate fi obținută, conform Legii pensiilor de stat, cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă numai dacă este realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.
În cazul pensiei anticipate parțiale, aceasta se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (se încadrează și cei care depășesc stagiul complet cu până la opt ani).