Decizie de ultimă oră. În cadrul ședinței de luni, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care reglementează circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice. Mai exact, potrivit ultimei decizii luate, conducătorii de trotinete electrice sunt obligați să meargă pe pista de bicicletă, dacă există, și nu au voie să circule pe trotuar.

În același timp, noul regulament mai prevede că vor fi introduse numere de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde pentru autovehiculele care utilizează combustibili alternativi. Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, a fost modificat luni prin hotărâre, pentru reglementarea circulației cu trotinetele electrice. Anul trecut a fost stabilit regimul juridic aplicabil circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Totodată, potrivit unui comunicat transmis ulterior de Ministerul Afacerilor Interne, prin hotărârea adoprtată luni, „se reglementează în concret normele de conduită pentru conducătorii de trotinete electrice, similar conducătorilor de biciclete, precum și a condițiilor tehnice pentru trotinetele electrice similar celor prevăzute pentru biciclete”.

În ceea ce privește regulile de circulație care trebuie respectate în rândul conducătorilor de trotinete electrice, potrivit hotărârii adoptate decătre Guvern,  principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar.

Reguli de circulație pentru trotinetele electrice

În același timp, trotinetele electrice trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate.

În noile modificări mai este menționată și interdicția conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă, se mai arată în comunicat.

Noul regulament mai prevede că este interzisă totodată și circulația cu trotineta electrică fără a menține contactul cu solul sau de a circula cu aceasta atunci când nu sunt respectate condițiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.

De menționat este faptul că, față de regulile stabilite pentru conducătorii de biciclete, în cazul trotinetelor electrice, schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea.

În ceea ce privește condițiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace și să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.

Totodată, spre deosebire de regulile de până acum, în prezent trotinetele electrice vor trebui echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

Hotărârea de guvern mai prevede și introducerea unor plăcuțe cu numărul de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde pentru autovehiculele care utilizează combustibili alternativi.

În același timp, șoferii mai trebuie să știe că au fost reglementate unele proceduri administrative în domeniul circulației rutiere. Mai exact, este vorba despre procedura privind implementarea punctelor-amendă, procedura de urmat în situația în care conducătorul de vehicul nu are asupra sa certificatul de înmatriculare/ înregistrare sau permisul de conducere, circuitul proceselor-verbale prin care s-au aplicat numai sancțiuni contravenționale principale, etc.