Se schimbă buletinele în România! Elementul inedit de pe noile documente. Nimeni nu poate refuza

Așadar, proiectul legislativ pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prevede luarea amprentelor întregii populații, fără a mai avea posibilitatea refuzului.

Despre luarea amprentelor populației s-a mai vorbit și la momentul lansării cărții electronice de identitate, posibilă de anul trecut.

La acel moment, în funcție de alegerea oamenilor, românii puteau avea fie o carte electronică de identitate care prevedea numele, prenumele, sexul, cetățenia, data nașterii, semnătura titularului, fotografia acestuia, codul numeric personal și adresa de domiciliu, fie una care cuprindea elementele anterior menționate, plus posibilitatea înscrierii amprentelor de la două degete.

Așa cum prevede proiectul recent al MAI, cetățenii nu mai pot refuza amprentarea, singura excepție fiind atunci când este imposibil de luat amprentele.

”Cartea electronică de identitate se eliberează fără înscrierea imaginii impresiunilor papilare atunci când prelevarea acestora este fizic imposibil de a fi realizată”, se arată în proiectul MAI.

Potrivit proiectului, impresiunile papilare vor fi obligatorii pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani.

De asemenea, pe viitoarele buletine nu va mai fi trecut locul nașterii pentru a face loc pentru amprente, scrie fanatik.ro.

Se modifică și termenul de valabilitate al buletinelor

O altă serie de măsuri prevăzută în proiectul MAI vizează termenul de valabilitate al actelor de identitate.

Amintim că la jumătatea anului trecut a fost lansat un proiect pilot pentru eliberarea primelor cărți de identitate, însă autoritățile nu dispun momentan de infrastructura necesară pentru ca toată populația să aibă astfel de buletine.

Atunci când acest lucru va putea deveni posibil pentru toți românii, vor fi schimbate și termenele de valabilitate ale documentelor, astfel:

  • buletinul pentru persoanele cu vârsta între 14-18 ani va avea o valabilitate de 5 ani, față de 4 cum este în prezent
  • buletinul pentru persoanele cu vârsta între 18-25 ani va avea o valabilitate de 10 ani, față de 7 cum e în prezent
  • buletinele cu valabilitate nelimitată vor fi posibile de la 70 de ani, nu de la 55 cum este în prezent