Certificatul verde a fost introdus! Va intra în vigoare pe 24 ianuarie. Decizia care va încinge spiritele

Legea certificatului de vaccinare este constituțională în Franța, arată ultima decizie luată de Consiliul Constituțional. Așadar, cetățenii cu vârsta de peste 16 ani trebuie să prezinte dovada vaccinării pentru a putea intra în locurile publice, scrie Reuters, care adaugă că implementarea acestui document face parte din strategia lui Emmanuel Macron de a-i constrânge pe cei care nu s-au vaccinat să o facă.

Consiliul Constituțional mai spune că certificatul de vaccinare ar trebui să intre în vigoare de pe 24 ianuarie și ar trebui să înlocuiască pașaportul sanitar, testul negativ sau trecerea prin boală. De asemenea,

Consiliul a permis ca managerii barurilor și restaurantelor din Franța să poată verifica buletinul fiecărei persoane care trece pragul locațiilor, pentru a se asigura că nu folosesc certificatul de vaccinare al altei persoane.

Vechile pașapoarte sanitare nu vor fi cerute

Consiliul Constituțional a respins propunerea ca vechile documente să reprezinte o condiție pentru participarea la mitinguri politice. Instituția motivează că o astfel de decizie ar afecta libertatea cetățenilor de a-și exprima opiniile, în timp ce propunerea vine cu puțin timp înainte de alegeri.

Certificatul de vaccinare a dus la proteste masive în Franța – unii spun că decizia lui Emmanuel Macron îi face să se simtă ca cetățeni de mâna a doua.

Restricțiile i-au scos în stradă pe francezi

La finalul săptămânii trecute, francezii au ieșit în stradă din cauza noilor măsuri privind pandemia de coronavirus. Demonstrațiile au avut loc în mai multe orașe, inclusiv Paris, Montpellier, Perigueux și Valence.

Potrivit publicațiilor locale, poliția din Valence a folosit gaze lacrimogene pentru a împiedica protestatarii să treacă Podul Frederic Mistral.

De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron, a anunţat că urmăreşte să-i „enerveze” pe nevaccinaţi după ce la protestele de săptămâna trecută s-au adunat peste 105.000 manifestanţi, conform Ministerului de Interne, de patru ori mai mulţi ca la mobilizarea precedentă din 18 decembrie.