Potrivit Reuters, oficiali ai guvernului şi ai băncilor centrale au anunțat miercuri că Bulgaria îşi menţine obiectivul de a adopta moneda euro începând cu 1 ianuarie 2024. Totodată, sursele citate mai precizează că se dorește ca plățile cu euro să înceapă fără  niciun fel de perioadă de tranziție, odată cu aderarea la zona euro.

Sursele citate au mai precizat că Bulgaria a fost admisă împreună cu Croaţia în mecanismul ERM-2, o etapă obligatorie pentru aderarea la euro, în iulie trecut.

Mai exact, potrivit unui proiect de plan naţional pentru intrarea în zona euro a Bulgariei, aprobat miercuri, cetăţenii acestei ţări vor putea plăti şi cu moneda naţională, leva, la o lună după adoptarea monedei unice.

De menționat este faptul că, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ţările la aderarea la euro este că nu mai pot folosi cursul de schimb ca protecţie la orice şoc economic. Pe de altă parte, leva este deja ancorată de euro la un curs de schimb fix pe care Sofia s-a angajat să nu îl modifice.

Reprezentanți ai Băncii Centrale au precizat și ei că nu va exista o perioadă de tranziție, moneda euro fiind unică pentru plată.

„Introducerea monedei euro este planificată fără o perioadă de tranziţie, iar data adoptării monedei euro va coincide cu introducerea acesteia ca unitate oficială de plată”, au declarat reprezentanţi ai Băncii Centrale şi ai Ministerului Finanţelor într-un comunicat comun.

„Conversia se va face prin aplicarea irevocabilă a ratei de schimb fixe între euro şi leva.”, transmite sursa citată, adăugând că proiectul se află în aşteptarea aprobării Guvernului, după discuţiile publice.

Bulgaria poate trece la moneda euro

Spre deosebire de România, Bulgaria îndeplineşte criteriile nominale pentru aderarea la zona euro în prezent. Totodată, țara se aşteaptă să fie conformă la adoptarea euro, în ciuda eventualelor presiuni inflaţioniste, pe măsură ce converge cu economiile mai bogate din zona euro.

Amintim faptul că Bulgaria este unul dintre cele mai puţin îndatorate state ale UE. Mai exact, potrivit Reuters, în 2020, deficitul său fiscal a fost de doar 3% din PIB, în ciuda cheltuielilor crescute pentru a reduce impactul coronavirusului asupra locurilor de muncă şi întreprinderilor.

În ceea ce privește criteriile care trebuie îndeplinite, țările candidate la aderarea la zona euro trebuie să dovedească soliditatea finanţelor publice, că inflaţia este sub control şi cursul de schimb este stabil înainte de a putea trece la moneda unică.

Trebuie menționat faptul că, ultima extindere a zonei euro a avut loc în 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Totodată, deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

Situația României pe de altă parte este mai dificilă. Potrivit raportului de convergență pe 2020, ţara nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro. Mai exact, este vorba despre stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.