Anunț cumplit făcut de către premierul Ludovic Orban, în plină criză legată de pandemia de coronavirus. Șeful de la Palatul Victoria a vorbit despre pericolul în care se află acum Uniunea Europeană. Ne așteaptă vremuri extrem de grele.

„Această criză a fost o provocare fără precedent pentru Uniunea Europeană, pentru lume în general, pentru noi toți. Natura și amplitudinea crizei au fost diferite față de orice altă criză din istoria Uniunii. Toate statele membre au fost afectate, chiar dacă în proporții diferite, în funcție și de realitățile socio economice.

În plus, ea s-a suprapus și pe o criză la nivel global. Criza amenință bazele de funcționare ale proiectului european, ale parteneriatului transatlantic și chiar ale sistemului internațional. Elemente fundamentale ale acestui sistem sunt puse în pericol: libera circulație, drepturile și libertățile fundamentale, sistemele economice și financiare ale stalelor membre, fundamentele organizațiilor multilaterale dar și modul obișnuit de viață al cetățenilor, protecția vieții private, dreptul la sănătate, accesul la o informație corectă”, a transmis Ludovic Orban în cadrul unor unei alocuțiuni la evenimentul „Black Sea and Balkans Security Forum”.

Interdependența sporită dintre statele membre

„Nu în ultimul rând, s-a văzut interdependența sporită dintre statele membre și nevoia stringentă de acțiune concentrată. Chiar dacă sunt voci care doresc să susțină altceva, pentru noi lucrurile au fost foarte clare. Criza provocată de pandemie a arătat în mod direct valoarea adăugată reală a unității și solidarității europene.

Exemple în domeniul medical, cum ar fi achiziția comună de medicamente, donații de medicamente și echipamente medicale, schimb de medici și de pacienți. În domeniul economic: deciziile de instituire ale unor noi instrumente de sprijin financiar, scheme de șomaj sau mecanisme de relansare și reziliență sau toate reglementările privind repatrierile ale cetățeni UE aflați în situații dificile în toate colțurile lumii au arătat această solidaritate și eficiența acțiunii comune.

Ce trebuie să facem în continuare? Trebuie să construim pe această bază, să construim cu mai multă solidaritate și unitate, simultan cu susținerea tuturor investițiilor în reziliență și în dezvoltare economică și socială. Este nevoie de adaptarea la noul context și acomodarea noilor realități în acțiunile comune la nivelul Uniunii Europene. Trebuie să ne concentrăm pe procesul de redresare și de dezvoltare”, a adăugat Ludovic Orban.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea