Cancelarul german Angela Merkel a declarat că încă există o şansă de a încheia un acord pentru o ieşire ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar că Berlinul este pregătit pentru toate scenariile, inclusiv un Brexit fără niciun acord, informează miercuri Reuters şi dpa.

Adresându-se parlamentului german înaintea summitului european care începe miercuri seară şi are pe agendă inclusiv Brexit-ul, Merkel a spus că încă trebuie să se ajungă la un acord privind frontiera dintre nordul şi sudul Irlandei. Menţinerea unei frontiere deschise între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda – membră a UE – este „cea mai dificilă parte” a negocierilor, a notat ea.

Pregătirile Germaniei pentru posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească UE fără un acord de retragere au inclus examinarea statutului celor aproximativ 100.000 de cetăţeni britanici stabiliţi în Germania şi a statutului acelora dintre ei care sunt angajaţi ai statului german.

Premierul slovac Peter Pellegrini s-a prezentat drept „o persoană foarte optimistă, dar nu astăzi” şi a avertizat că cele 27 de state care vor rămâne în UE trebuie să fie pregătite pentru lipsa unui acord cu Regatul Unit.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat că „există un mare risc să nu existe niciun acord” şi a adăugat că „pentru noi este cel mai important cum vor fi trataţi cetăţenii noştri din Regatul Unit şi întreprinzătorii noştri”.