Surse politice au declarat pentru Antena 3 că USR-PLU ar dori să iasă de la guvernare, motivul principal reprezentându-l desființarea SIIJ.

Mai exact, potrivit surselor citate, USR-PLUS ameninţă că în cazul în care SIIJ nu va fi desfiinţată, ci va fi trecută la Parchetul General aşa cum își dorește UDMR, va ieşi de la guvernare.

De menționat este faptul că, în momentul de faţă, liderii coaliţiei discută şi încearcă să ajungă la un acord. Potrivit surselor citate, Ludovic Orban nu ar fi ajuns încă la şedinţă, el fiind invitat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi nu de premierul Florin Cîţu.

În ceea ce privește discuțiile purtate, în şedinţa coaliţiei ar urma să se discute pe lângă desfiinţarea SIIJ, şi propunerea PNL pentru funcţia de ministru de Finanţe, după ce Alexandru Nazare a fost revocat de Florin Cîţu.

Declarațiile făcute de Dan Barna

Amintim faptul că în cursul zilei de luni, înaintea ședinței de coaliție, Dan Barna a susținut o declarație de presă. El a vorbit despre amendamentul UDMR, prin care vrea să mute SIIJ la Parchetul General, calificându-l drept ”toxic” și ”de neacceptat”.

”Acest amendament toxic prin care mută SIIJ la Parchetul General este de neacceptat. Atâta timp cât nu găsim o soluție, o sesiune specială în Parlament este prematură”, a declarat Dan Barna, luni.

În același timp, vicepremierul a mai adăugat că ”suntem în fața unei negocieri foarte complicate. Obiectivul este de a găsi o soluție de deblocare a SIIJ, vom vedea dacă vom ajunge la un consens”.

”Nu ne putem permite, ca stat, să transmitem acest mesaj de reformă ca şi glumă, prin care, în loc să desfiinţăm SIIJ, pur şi simplu schimbăm eticheta de pe uşă şi adresa de pe cartea de vizită şi mutăm o secţie specială dedicată tot magistraţilor, o mutăm la Parchetul General. (…) Ideea propusă de UDMR, acest amendament toxic (…) este de neacceptat şi atâta timp cât nu găsim o soluţie în coaliţie, o sesiune extraordinară este, din punctul nostru de vedere, prematură şi nefuncţională”, a spus Barna, la Palatul Parlamentului, după şedinţa Biroului Naţional al USR PLUS.

De cealaltă parte, premierul Florin Cîțu a declarat că ”aceste lucruri trebuie discutate și soluția trebuie găsită în Parlamentul României. Guvernul României a adoptat un proiect de lege prin care a desființat SIIJ. Ministerul Justiției trebuie să susțină Parlamentul și coaliția să găsească o soluție pentru a trece peste acest moment”.