Petre Daea a fost somat de Viorica Dăncilă să renunțe la ordinul prin care se interzice creşterea a mai mult de 5 capete de porci fără înregistrare și autorizare de la oficiul registrului comerțului, înregistrare în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor și înregistrată sanitar-veterinar.

„Şi în acest an fermierii vor beneficia de sprijin pentru achiziţionarea motorinei utilizate la lucrările agricole şi în acvacultură. Alocăm peste 585 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat ce se aplică prin reducerea accizei la motoriza utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate care se acordă agricultorilor sub formă de rambursare. Domnule ministru, este foarte bine că avem aceste subvenţii la timp, însă în acelaşi timp am să vă rog să reveniţi asupra ordinului pe care l-aţi dat în legătură cu stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României. Eu cred că trebuie să avem grijă de oamenii care au ferme mici şi să îi încurajăm. Vă rog să anulaţi ordinul, să revenim la ce aveam înainte şi vom face o analiză referitor la acest aspect”, a spus premierul Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a făcut referire la ordinul privind stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României a fost adoptat pe 18 martie.

Vezi și Dragnea îi amenință pe jurnaliștii incomozi. Atac incendiar al liderului PSD la adresa unui reporter România TV

„Începând cu data de 18.03.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploataţie nonprofesională, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale”, se arată într-o informare a Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa. Cei care au însă peste cinci capete de porcine vor fi incluși la categoria „exploataţii comerciale de suine” şi vor trebui să se înregistreze la Registrul Comerţului, deci să se fiscalizeze.