Se reintroduce serviciul militar obligatoriu?

Se reintroduce serviciul militar obligatoriu? Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat marți că pe internet circulă informații false referitoare la presupuse „încorporări”. Sursa citată a subliniat că aceste afirmații sunt nefondate și a infirmat reluarea serviciului militar obligatoriu.

Ministerul Apărării Naționale a precizat, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, că nu au început încorporările și a reamintit că serviciul militar obligatoriu, în calitate de militar în termen și militar cu termen redus, a fost suspendat pe timp de pace în România începând cu 1 ianuarie 2007, conform Legii 395/2005.

Ministerul a subliniat că nu a luat în calcul revenirea la serviciul militar obligatoriu, concentrându-se exclusiv pe recrutarea rezerviștilor pe bază de voluntariat.

De asemenea, instituția a atras atenția asupra faptului că în mediul online circulă postări alarmiste care susțin fals începerea încorporărilor, însă este foarte probabil ca imaginile difuzate să surprindă înmânarea ordinelor de chemare la exercițiul de mobilizare sau pentru clarificarea situației militare.

În această perioadă, se desfășoară exercițiul MOBEX OT-GR-TR-25

Ministerul a informat că în perioada 26–30 mai 2025 se desfășoară exercițiul MOBEX OT-GR-TR-25, în județele Olt, Giurgiu și Teleorman, care are ca scop evaluarea rezervei de mobilizare. Aceste exerciții sunt planificate și organizate periodic pentru a verifica capacitatea de completare cu personal și tehnică a unităților militare, dar și pentru a consolida coeziunea între militarii activi și rezerviști. Ultima acțiune similară a avut loc în perioada 14–18 octombrie 2024, în județele Buzău și Ialomița, prin exercițiul MOBEX BZ-IL-24.

De asemenea, ordinele de chemare pentru clarificarea situației militare sunt distribuite de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, la cererea centrelor militare. Această procedură este una obișnuită și se desfășoară în mod regulat.

MApN a explicat că emiterea periodică a ordinelor de chemare pentru clarificarea situației militare de către centrele militare este o procedură de rutină, prevăzută de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare (art. 51).

De asemenea, aceste documente sunt înmânate de reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege. Ministerul a menționat că refuzul de a primi aceste ordine constituie contravenție, conform articolului 80 din legea nr. 446/2006.

MApN a făcut aceste precizări ca răspuns la apariția unor postări alarmiste în mediul online, care susțineau în mod eronat că încorporările au început. Potrivit ministerului, imaginile prezentate în aceste postări surprind cel mai probabil înmânarea ordinelor de chemare la exerciții de mobilizare sau pentru clarificarea situației militare.

„Ne dorim ca cetăţenii să dovedească bună-credinţă în respectarea obligaţiilor legale ce le revin şi să nu cadă victime dezinformărilor.

Cel mai probabil, intenţia din spatele acestor manipulări este de inducere a confuziei, panicii şi incertitudinii în rândul populaţiei din ţara noastră, pe baza unor speculaţii şi interpretări care nu au legătură cu realitatea. Informaţi-vă din surse oficiale!”, a mai precizat instituția.