Dezinformare cu un comunicat fals al MApN privind mobilizarea bărbaților

Prima dezinformare identificată de MApN circulă pe platforma WhatsApp sub forma unui pretins „comunicat MApN”. Documentul, care imită aspectul unui comunicat oficial, pretinde că în urma unei decizii recente a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), România a instituit starea de mobilizare generală, iar bărbaților cu vârste între 18 și 65 de ani le este restricționată circulația.

„Semnalăm două noi încercări de dezinformare, pe subiecte care vizează apărarea şi securitatea naţională, distribuite în diferite platforme de comunicare digitală. Prima dintre acestea foloseşte un aşa-zis „comunicat MApN”, distribuit prin platforma WhatsApp. „Documentul” este redactat într-o formă care încearcă să imite un comunicat de presă al MApN şi anunţă restricţionarea circulaţiei cetăţenilor de sex masculin cu vârste între 18 şi 65 de ani, ca urmare a instituirii stării de mobilizare în România, în urma unei aşa-zise decizii recente a CSAT”, arată Ministerul Apărării într-un comunicat.

MApN dezminte ferm autenticitatea acestui mesaj, precizând că nu a fost emis niciun astfel de comunicat și că informațiile transmise sunt complet false și alarmiste. Ministerul a subliniat că toate comunicatele oficiale pot fi consultate exclusiv pe pagina sa de internet, iar adevăratul comunicat înregistrat cu numărul 46 – menționat în falsul mesaj – se referă la un subiect complet diferit și a fost emis în data de 19 februarie.

„Acesta nu a fost emis de Ministerul Apărării Naţionale şi conţine informaţii false şi alarmiste, menite să creeze panică şi confuzie în rândul populaţiei. Comunicatele MApN pot fi consultate pe pagina oficială de internet a instituţiei. Adevăratul comunicat înregistrat cu numărul 46 a fost emis de Biroul de presă al MApN la data de 19 februarie şi se referă la un cu totul alt subiect decât cel conţinut de documentul falsificat”, subliniază instituţia.

Măsuri legale împotriva difuzării de informații false

În contextul acestei tentative de manipulare, MApN a anunțat că va sesiza autoritățile judiciare în temeiul articolului 404, alineatul (2) din Codul penal, care prevede pedepse cu închisoarea între unu și cinci ani pentru comunicarea sau răspândirea, cu bună știință, de informații false care pun în pericol securitatea națională.

Ministerul atrage atenția că astfel de campanii de dezinformare au rolul de a exploata temerile generate de conflictul militar din Ucraina și de a semăna panică în rândul populației.

„Cu privire la această dezinformare, care continuă seria de acţiuni menite a spori teama generată de războiul de agresiune pe care Federaţia Rusă îl desfăşoară în prezent în Ucraina, Ministerul Apărării Naţionale va sesiza cu celeritate autorităţile judiciare, în temeiul art. 404 (2) din Codul penal – Comunicarea de informaţii false, care prevede: „Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.”, arată MApN în comunicat.

MApN
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Informații false despre retragerea militarilor americani

A doua acțiune de dezinformare vizează pretinse decizii oficiale ale SUA privind retragerea completă a trupelor americane din România, inclusiv a sistemului Aegis Ashore din Deveselu. Aceste afirmații, distribuite pe TikTok, Facebook și YouTube, sunt complet nefondate, afirmă MApN.

Ministerul subliniază că toate activitățile forțelor americane desfășurate pe teritoriul României se desfășoară conform planificărilor, în baza angajamentelor NATO și a parteneriatului strategic bilateral.

Același lucru este valabil și pentru sistemul Aegis Ashore, parte a scutului antirachetă al Alianței Nord-Atlantice. În acest sens, și Ambasada SUA la București a reiterat importanța colaborării româno-americane pentru securitatea regională, evidențiind că prezența militarilor americani și a scutului de la Deveselu întărește flancul estic al NATO.

„Aceste informaţii sunt false şi nu au niciun fundament real. Militarii dislocaţi de Armata Statelor Unite ale Americii în România, ca parte a măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO, în baza parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România îşi desfăşoară activitatea normal. Sistemul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu îşi desfăşoară, de asemenea, activitatea în parametrii planificaţi, ca parte a scutului antibalistic al Alianţei Nord-Atlantice”, menţionează MApN.

Apel la vigilență și responsabilitate în mediul digital

În finalul comunicatului, MApN avertizează că este probabil ca astfel de campanii de dezinformare să continue, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Ministerul îndeamnă populația să manifeste o atitudine critică și să verifice informațiile din surse oficiale înainte de a le redistribui pe rețelele de socializare. Campaniile care promovează informații alarmiste sau senzaționaliste au scopul de a induce panică și de a submina încrederea în instituțiile statului.

„Aceste acţiuni de manipulare servesc doar scopului de a întreţine o stare de teamă şi confuzie în rândul opiniei publice din România, în contextul agresiunii armate pe care forţele Federaţiei Ruse o desfăşoară împotriva Ucrainei. Recomandăm tuturor utilizatorilor din România care folosesc platformele de comunicare digitală să manifeste prudenţă înainte de a redistribui informaţii pe aceste subiecte, care au caracter alarmist, senzaţionalist sau care pot genera panică. Veridicitatea acestor informaţii poate fi cu uşurinţă verificată din surse oficiale”, ma spune MApN.