Guvernul britanic vrea să pună capăt liberei circulații a cetăţenilor UE de la 31 octombrie, ziua ieșirii din UE. Planul Executivului englez nu poate fi pus deocamdată în aplicare. Avocații angajați de autorități au avertizat că s-ar putea declanșa haosul.

Miniștrii Cabinetului condus de Boris Johnson au fost nevoiți să abandoneze planurile de a bloca libera circulație începând cu 31 octombrie, de teamă că Guvernul ar putea fi dat în judecată.

Presa britanică a scris că ministrul de Interne, Priti Patel, este cea care insistă pentru acest plan, respectiv ca libera circulație pentru membrii Uniunii Europene în Marea Britanie să se sfârșească chiar din prima zi în care va intra în vigoare ieșirea din UE, chiar și fără un acord.

Până acum, miniștrii au încercat să amâne această problemă a liberei circulații până la găsirea unei soluții concrete, însă proiectul de lege a rămas blocat în Camera Comunelor.

Potrivit Sunday Times, miniștrii vor să apeleze la Legea Imigrației pentru a pune în aplicare un astfel de plan, însă au ajuns la concluzia că modificările nu vor putea intra în vigoare până la data de 31 octombrie.

În plus, există pericolul ca Guvernul să fie acționat în instanță. “Sfatul primit din partea specialiștilor a fost că aceasta nu este calea de urmat și că trebuie să existe un acord al ambelor Camere ale Parlamentului pentru a intra în vigoare”, a declarat o sursă citată de Sunday Times.

În schimb, guvernații britanici speră să poată anula prevederile privind libera circulație a cetățenilor UE pas cu pas. Fostul prim-ministru Theresa May, căruia Boris Johnson i-a succedat pe 24 iulie, avea în vedere o ‘perioadă de tranziţie’ chiar şi în lipsa unui acord de divorţ cu UE, ceea ce le-ar fi permis cetăţenilor europeni să se deplaseze, să lucreze sau să studieze în Marea Britanie fără a le fi cerute demersuri speciale, conform dailymail.co.uk.