“Prin intermediul celor patru axe pe care se reiau plăţile sunt disponibile aproape 80% din fondurile alocate României prin intermediul acestui program”, se menţionează în sursa citată.

Programul Operaţional Regional a fost presuspendat de Comisia Europeană la sfârşitul lunii octombrie 2012 din cauza problemelor înregistrate în implementare în perioada 2009-2011. În continuare, plăţile rămân blocate pe Axa 6 a programului, pe care sunt alocate însă mai puţin de 3% din totalul fondurilor puse la dispoziţia României prin POR.

“În cel mai scurt timp posibil urmează să fie deblocate şi Programul Operaţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, indiferent de eforturile pe care trebuie să le depună angajaţii ministerelor implicate”, a declarat, în comunicat, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ca urmare a reluării plăţilor, România va încasa pe POR peste 150 de milioane de euro, sumă pentru care au fost trimise Comisiei Europene documentele necesare pentru rambursare în luna martie 2013.

România are alocată o sumă de 3,72 miliarde de euro prin intermediul Programului Operaţional Regional. Pe acest program au fost semnate până în prezent aproape 3.400 de contracte de finanţare, iar acestea prevăd crearea a aproximativ 20.000 de locuri de muncă. La sfârşitul lunii martie 2013, rata de absorbţie pe POR era de 24,30%, semnificativ mai mare decât în cazul altor programe operaţionale.