Judecătorul Mihai Cătălin Constantin, titular al completului 6 Contencios Administrativ și Fiscal, a decis că instanța este competentă să analizeze legalitatea Hotărârii CCR nr. 32 din 6 decembrie 2024, care a anulat alegerile.

Un alt judecător contestă decizia CCR

Dosarul i-a fost repartizat magistratului în 10 aprilie 2025. Pe 29 aprilie, acesta a depus o cerere de abținere, pe motiv că un procuror de la Parchetul Curții de Apel Ploiești ceruse reecuzarea sa. Cererea de abținere și cea de recuzare au fost respinse, astfel încât judecătorul Mihai Cătălin Constantin a continuat soluționarea cauzei.

Judecătorul este coleg de birou cu Alexandru Vasile, singurul magistrat din România care a admis o cerere de anulare a deciziei CCR privind alegerile. Acea hotărâre a fost ulterior desființată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Avocatul Adrian Toni Neacșu a afirmat pe rețelele sociale că magistratul Mihai Cătălin Constantin ar fi apreciat anterior public decizia colegului său, însă informația nu a fost confirmată oficial.

„Constată că pentru soluționarea cererii de suspendare a executării Deciziei CCR nr. 32 din 6 decembrie 2024 se impun a fi analizate înscrisurile încuviințate ca probă la cererea reclamantei, judecata cererii de suspendare urmând a fi amânată mai cu seamă că suspendarea executării Deciziei CCR nr nr. 32 din 6 decembrie 2024 neurmată de anularea HG de organizarea alegerile electorale contemporane nu afectează simpla organizare a acestora”, este scris în soluția pronunțată ieri la Curtea de Apel Ploiești.

CCR
SURSA FOTO: Dreamstime

Magistratul a susținut competența instanței pe baza unei decizii anterioare din 2018 a Curții de Apel București

În decizia pronunțată pe 13 mai, magistratul a susținut competența instanței pe baza unei decizii anterioare din 2018 a Curții de Apel București, în care a fost anulată o hotărâre a CCR. În baza acestei interpretări, Curtea Constituțională a fost obligată să transmită instanței din Ploiești toate documentele care au stat la baza emiterii deciziei din decembrie 2024.

Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru 27 mai, dată la care vor fi analizate probele și se va decide asupra cererii de suspendare a efectelor deciziei CCR. Instanța a argumentat că pentru soluționarea cererii de suspendare este necesară analizarea documentelor depuse ca probă. În aceeași zi, va fi discutată și o eventuală sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind legalitatea deciziei Curții Constituționale.

Judecătorul de la Ploiești a subliniat că decizia Curții Constituționale a depășit limitele legale și constituționale

În ultimele săptămâni, peste 200 de cereri de anulare a hotărârii Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale au fost înregistrate pe rolul instanțelor din țară. Toate au fost respinse, cu excepția celei admise la Curtea de Apel Ploiești de către judecătorul Alexandru Vasile, decizie care a fost anulată de instanța supremă.

În motivarea sa, judecătorul de la Ploiești a subliniat că CCR a depășit limitele legale și constituționale, acționând fără o sesizare oficială și fără probe suficiente. ICCJ a anulat acea hotărâre, invocând un „exces de putere” al magistratului.