Se modifică criteriile pentru condițiile de muncă speciale și deosebite pentru a întări principiul contributivității în sistemul de pensii.

Acum, românii care realizează vechime în condiții speciale sau deosebite de muncă beneficiază la pensie de mai multe bonusuri:

  • Reducerea vârstei standard de pensionare cu maxim 13 ani/ respectiv 10 ani;
  • Majorarea punctajelor lunare pentru anii lucrati in aceste conditii de 50%, respectiv 25%; ( crescut artificial valoarea pensiei)
  • Spor de grupa care constituie vechime, desi nu este contributivă; (crescut artificial vechimea realizata)
  • Stagiu complet de cotizare mai mic de 15 ani, 17 ani, (zonele de radiatii I si II), 20 ani pentru mineri, 25 ani pentru cei care au lucrat in conditii speciale, etc.. ( au determinat cuantumuri mai mari )
  • O parte dintre aceste persoane au primit si un indice de corectie (a majorat artificial valoarea pensiei)

Se diminuează reducerile de vârstă standard

Proiectul noii legi diminuează reducerile de vârstă standard pentru condițiile speciale și deosebite de muncă cu până la 3 ani. De exemplu, pentru activitățile din grupa I și/sau condiții speciale, reducerea se diminuează la maxim 10 ani. Pentru grupa a II-a și/sau condiții deosebite, la maxim 7 ani.

Ca și în legislația actuală, în proiectul noii legi s-au menținut câteva excepții pentru anumite categorii. E vorba de mineri, care vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 20 de an. Stagiul minim necesar pentru dreptul la pensie va fi tot de 20 de ani.

pensii, pensie, pensionari
Pensionarii au parte de vești importante/SURSA FOTO: Dreamstime

Reducere a vârstei standard de pensionare cu 20 de ani

Persoanele care au lucrat în zonele I și II de radiații – vor avea o reducere a vârstei standard de pensionare cu 20 de ani (zona I). Va fi de 18 ani pentru zona II. Stagiul necesar pentru deschiderea dreptului de pensie va fi de 22 de ani pentru zona I și de 25 de ani pentru zona II de radiații.

Artiștii vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani. Ei vor avea nevoie de minimum 20 de ani de experiență în profesie pentru dreptul la pensie.

Stagiul necesar pentru deschiderea dreptului de pensie

Personalul din aviație, zona de armament, construcții de nave, de mașini, producție ale minelor de minereuri, zona forestieră și personalul care vizează siguranța circulației – vor avea o reducere a vârstei standard de pensionare cu 11 ani. Va fi necesar un stagiu de minimum 25 de ani în activitățile enumerate anterior.

Personalul care a desfășurat activități încadrate în condiții speciale și pentru care angajatorii au respectat procedurile de avizare și plată diferențiată a contribuțiilor de asigurări sociale după anul 2001 vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani. Aici va fi necesar un stagiu de minimum 25 de ani în activitățile enumerate anterior. Același lucru e valabil și pentru personalul din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbuni.

Număr fix de puncte pentru fiecare lună de activitate desfășurată în condiții speciale

Un alt beneficiu pentru aceste categorii constă în acordarea unui număr fix de puncte pentru fiecare lună de activitate desfășurată în condiții speciale. Propunerea urmărește să asigure echitatea între persoanele care lucrează în astfel de condiții și să întărească principiul contributivității. Majorarea acordată va fi în funcție de ani de muncă realizați în aceste condiții. Ea nu va fi influențată de veniturile încasate pentru care s-au reținut contribuțiile de asigurări sociale.

În prezent, se acordă o majorare de 25% sau 50% pentru fiecare punctaj lunar realizat de persoana care a lucrat în condiții speciale de muncă, însă propunerea vizează acordarea unui număr fix de puncte, respectiv 0,25 puncte și 0,50 puncte, pentru fiecare an lucrat în aceste condiții superioare. Pentru mineri și persoanele care au lucrat în zonele I și II de radiații, se va acorda câte un punct pentru fiecare an lucrat în condițiile specifice de activitate.