Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Pensiile românilor au fost majorate de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8 procente, atât cât a fost rata inflației.

De la 1 septembrie 2024, seniorii României vor mai beneficia de o altă majorare, venită în urma recalculării pensiilor.

Nu toți pensionarii vor avea venituri mai mari după recalculare. Unii dintre ei ar putea avea, după calcule, o pensie mai mică. Totuși, oficialii au anunțat că nimănui nu-i va scădea pensia.

Totuși, autoritățile promit alte majorări, pe lângă cele din acest an.

pensii
SURSA FOTO: Ora de Sibiu

Majorări de pensie la începutul fiecărui an

Pentru ajustarea pensiilor se folosește un sistem care îmbină rata medie anuală a inflației cu 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, scrie Digi Economic. Aceste date sunt definitive și sunt comunicate de către Institutul Național de Statistică pentru anul calendaristic anterior.

De exemplu, pentru anul 2024, s-a luat în considerare punctul de pensie de 1.785 lei, atât cât era anul trecut. El a fost majorat cu 13,8%, ajungând la suma de 2.032 lei.

Plecând de la punctul de pensie de 2.023 lei, valoarea punctului de referință (VPR) la momentul intrării în vigoare a noii legi va fi de 81 lei.

Majorarea pensiilor va avea loc la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, și va fi determinată de:

  • procentul de creștere a veniturilor din contribuții de asigurări sociale la buget
  • sau de rata medie anuală a inflației din ultimii doi ani, fiind aplicată valoarea cea mai favorabilă
pensionari
SURSA FOTO: Dreamstime

Majorările de pensii nu pot fi mai mari decât rata medie anuală a inflației

Majorările de pensii nu pot depăși rata medie anuală a inflației sau creșterea veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale rezultată din sporirea salariilor și a numărului de locuri de muncă.

În discuțiile cu Comisia Europeană, s-a cerut în mod repetat implicarea unui organism independent de experți pentru analiza și, dacă e necesar, revizuirea periodică a parametrilor reformei. Se are ca scop asigurarea sustenabilității și menținerii angajamentelor asumate.

Consiliul Fiscal este considerat cel mai potrivit pentru a îndeplini aceste cerințe. Referirea la datele din Grupul de Lucru privind Îmbătrânirea în proiectul de lege este indicativă și periodică, fără a limita sursele de date pentru rapoarte.

Aceste condiții au fost introduse la cererea explicită a Comisiei Europene pentru a asigura respectarea angajamentului din cadrul PNRR și pentru a preveni posibile creșteri discreționare de pensii de către viitoarele guverne, care ar putea afecta echilibrul bugetar.