Este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 108/2020 care prevede că persoanele care au lucrat, în mod frecvent, cu explozivi, adică cei din industria de apărare, respectiv au participat la fabricarea, manipularea ori transportul acestora, beneficiază de o reducere cu 13 ani a vârstei standard de pensionare, transmite avocatnet.ro.

Mai exact, cei care vor beneficia de pe urma acestei Ordonanțe de urgență sunt cei care au desfășurat activități legate de:

– fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor;

– fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia;

– operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice;

– delaborarea (demontarea – n. red.) muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

OUG se aplică pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități.

Un alt aspect prevăzut în Ordonanță este acela că de ea pot beneficia și cei care au ieșit la pensie deja, înainte de intrarea acesteia în vigoare. Aceștia pot beneficia de OUG în baza unei cereri, iar pensia recalculată se va primi din luna următoare efectuării cererii.

Amintim că, această reducere a vârstei de pensionare nu este singura. De la începutul lunii iunie, soldații sau gradații profesioniști pot beneficia, alături de o parte a militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.