Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea cu 2 ani a vârstei standard de pensionare, fără penalizare, la cele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Proiectul de lege modifică art.65 alin.(5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Potrivit proiectului, „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu sau de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv localităţile Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Drobeta-Turnu-Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Veţel, Şoimuş, Baia de Criş, Ghelari, Teliuc, Certej, Băiţa, Orăştie, Deva din judeţul Hunedoara, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”.

Camera Deputaţilor este for decizional, notează Agerpres.

Ce alte categorii de români au primit şi ei deja posibilitatea reducerii vârstei de pensionare

Nu sunt singura categorie de persoane care poate beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. Recent, Capital vă informa că, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 108/2020, care se aplică deja, persoanele care au lucrat, în mod frecvent, cu explozivi, adică cei din industria de apărare, respectiv au participat la fabricarea, manipularea ori transportul acestora, beneficiază de o reducere cu 13 ani a vârstei standard de pensionare.

OUG se aplică pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități. Un alt aspect prevăzut în Ordonanță este acela că de ea pot beneficia și cei care au ieșit la pensie deja, înainte de intrarea acesteia în vigoare. Aceștia pot beneficia de OUG în baza unei cereri, iar pensia recalculată se va primi din luna următoare efectuării cererii.

Amintim că această reducere a vârstei de pensionare nu este singura. De la începutul lunii iunie, soldații sau gradații profesioniști pot beneficia, alături de o parte a militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.