Premierul Ludovic Orban a vorbit în cadrul unui interviu acordat Agerpres despre posibilitatea deschiderii școlilor în semestrul al doilea. Acesta a precizat că aceasta este dorința autorităților și se dorește cât mai curând posibil, dar depinde de situația epidemiologică din țară și ce spun specialiștii.

„Sigur că asta ne dorim. Ne dorim să revină copiii la şcoală, să revină cadrele didactice la şcoală. Ne-am confruntat, în schimb, cu o situaţie de creştere a numărului de infectări. Ţineţi minte că, în momentul în care am luat acele decizii nepopulare, care au generat destulă nemulţumire şi, într-un fel, justificată, dar a trebuit să luăm aceste decizii pentru că altfel nu reuşeam să oprim creşterea numărului de infectări. Pentru noi este extrem de important să intrăm pe un trend descendent şi acest trend descendent al numărului de infectări să fie cât mai pronunţat, pentru ca să putem să ne gândim la revenirea la normalitate.

Imediat ce va fi posibil din punct de vedere epidemiologic, imediat ce împreună cu specialiştii din INSP, din Consiliul de suport tehnico-ştiinţific, din Comisia anti-COVID, se va considera că este posibil, vom lua decizia de a redeschide şcolile. Şi ne dorim ca această decizie să fie cât mai apropiată”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Ce spunea președintele Iohannis despre deschiderea școlilor

Deși OMS recomandă ca școlile să fie deschise, șeful statului a decis că acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Iohannis a comentat afirmația Avocatului Poporului, care consideră că elevii pierd doi ani din cauza închiderii unităților de învățământ în România, și anul școlar 2019-2020, dar și în cel în curs.

„Nu sunt de acord că sunt 2 ani pierduți, dar elevii și părinți pierd mult pentru că nu se pot desfășura orele la clasă. Aceste recomandări trebuie citite până la capăt. Trebuie să meargă la clasă când pot să meargă în condiții de siguranță. La noi, rata de infectare este foarte mare, aceste condiții nu pot fi nici create, nici garantate, iar pentru a proteja și copiii și părinții lor, este necesar să se facă învățământ online”, a declarat Klaus Iohannis.