În acest weekend, magazinele din Franța s-au redeschis. De asemenea, în Belgia acest lucru se va întâmpla de la data de 1 decembrie, semn că efectele carantinei parțiale, instituită de mai multe state din Europa, sunt pozitive.

Totuși, premierul belgian a anunțat că vor rămâne în vigoare anumite măsuri de lockdown, necesare continuării reducerii cazurilor de Covid-19.

„Începând de la 1 decembrie, magazinele considerate neesențiale se vor putea redeschide”, a declarat premierul Belgiei, Alexander De Croo, la televiziunea publică. „Situaţia în ţara noastră se ameliorează, dar este important să menţinem tendinţa”, a adăugat el, subliniind că sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou vor fi totuși diferite în acest an, notează AFP, citată de Agerpres.

Redeschiderea magazinelor „va trebui să se facă în mod responsabil şi în deplină siguranţă”, adică „cumpărăturile vor fi făcute de câte o persoană şi în timp scurt”, a precizat De Croo.

Franța a redeschis deja magazinele

Decizia luată de Belgia  intervine după redeschiderea magazinelor în Franţa, anunţată pentru această sâmbătă, 28 noiembrie, chiar de președintele, Emmanuel Macron.

„Acestea vor fi deschise doar până la ora 21 și cu măsuri sanitare stricte de igienă și distanțare”, a precizat Macron.

De menționat este faptul că toate magazinele sunt deschise în alte ţări din Europa, precum Germania, Luxemburg sau Olanda. În timpul perioadei de carantină, doar cele esențiale, precum alimentarele și farmaciile, au permis vânzarea.

Totuși, în ciuda efectelor pozitive pe care carantina le are, în Belgia închiderea barurilor, restaurantelor şi cafenelelor, obligaţia de a lucra la domiciliu când aceasta este posibil, limitarea contactelor sociale şi restricţionarea circulaţiei de la miezul nopţii până la 05:00 dimineaţa vor rămâne în vigoare.

În ceea ce privește sărbătorile, În acest an, vom sărbători Crăciunul în familie, puţin numeroşi, va fi mai intim. Nu trebuie să stricăm în patru zile ceea ce am făcut în patru săptămâni”, a spus premierul Belgiei, lăsând să se înţeleagă că ar putea exista o posibilă relaxare a carantinei de la jumătatea lunii ianuarie, dacă cifrele privind contaminările continuă să scadă.