Această reuniune de profesionişti în materie de călătorii şi turism, care a debutat în Sendai (nord-estul Japoniei), metropolă situată în inima regiunii devastate de seismul şi valurile tsunami din 11 martie 2011, se va încheia începând de marţi până joi la Tokyo. ”Discuţiile de la Sendai vor aborda reconstrucţia Japoniei. Este foarte simbolic pentru noi de a deschide WTTC în acest oraş al cărui nume este asociat cu seismul şi valurile tsunami”, a explicat preşedintele-director general al WTTC, David Scowsill, într-un comunicat.

Catastrofa naturală, la care s-a adăugat accidentul nuclear de la Fukushima, a afectat puternic activitatea turistică din Japonia în 2011, an tumultos pentru sector pe planetă în ansamblu.
Participanţii la reuniune vor dezbate îndeosebi provocările economice din sector, viitorul companiilor aeriene, noile tendinţe de consum şi mutaţiile către ”un turism durabil”.

Cu o activitate evaluată în 2011 la 6.300 miliarde de dolari (9,1 % din PIB-ul mondial), sectorul turismului a reprezentat 255 milioane de locuri de muncă pe planetă. Volumul turismului internaţional a crescut cu 4,4 % în 2011, potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului. Această structură, plasată sub egida ONU, prevede o creştere economică de 3-4 % în 2012.