Marcel Ciolacu a precizat, luni, că salariul minim va fi mărit la 3.000 lei, iar pensiile vor fi majorate cu minim 10%. Totodată, președintele PSD a dat asigurări că pensiile nu vor fi crescute în două tranșe.

Anunțul momentului despre pensii și salarii

„Noi avem două legi. Avem una care ne spune că trebuie să indexăm pensiile, dar nu cu indicele de inflaţie a anului în curs, pentru că nu se poate legal. Noi avem 5,2 o inflaţie medie pe anul trecut. Şi mai avem o lege cu mărirea pensiilor cu 40%. În acest moment, dacă mărim cu 11,9% ajungem la acel procent de 40%.

Cu toţii am convenit că va fi o mărire şi nu va fi mai mică de 10%. Cu toţii am hotărât mărirea salariului minim la 3.000 lei. Există mai multe abordări, dar eu aş respecta legea cu indicele de inflaţie. Nu trăim numai anul acesta şi să vedem cât ne mai rămâne din cei 11,9% ca să îi putem acoperi.Propunerea bugetară va fi cu bugetul pe anul următor.

Normal că va fi de la 1 ianuarie. Sunt două legi în România în acest moment care trebuie puse în aplicare, una cu indicele de inflaţie de 5,2% şi una în care să avem o creştere de 11,9%. Nu se măresc în 2 tranşe. Totul va fi de la 1 ianuarie prins în buget. E un efort bugetar de 11 miliarde lei.

Am cerut Ministerului Muncii şi Ministerului de Finanţe să vină cu venituri pe familie ca să vedem punctual la cei care au nevoie. Toate aceste discuţii vor fi odată cu construirea bugetului pe anul viitor, care nu va mai fi prezentat cum a fost făcut timp de 32 de ani. Este prima oară când va fi un buget prezentat pe program şi proiect.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Când se vor face din nou angajări la stat?

Tot luni, Marcel Ciolacu a fost întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, dacă va rămâne valabilă şi anul viitor măsura stopării angajărilor în sistemul bugetar.

„Haideţi să vedem. În ceea ce priveşte angajările în sistemul bugetar, eu unul susţin categoric că trebuie stopate. Au fost excepţiile pentru PNRR. Cred că recomandarea mea era că ar fi fost mai bine să redirecţionăm anumiţi angajaţi acolo unde era nevoie. Haideţi să vedem şi să hotărâm în coaliţie. Am hotătârt până acum o creştere a salariului minim la 3.000 lei şi a pensiilor cu minim 10%.”, a răspuns Marcel Ciolacu.