Se majorează salariile cu 10% în două tranşe. Marcel Ciolacu a aprobat

Joi, premierul Marcel Ciolacu a făcut public faptul că Executivul a aprobat o majorare salarială de 10% în două etape, în iunie și în septembrie, pentru mai multe categorii de angajați din administrația centrală și locală. Ciolacu a subliniat că există sectoare care au rămas în urmă în ceea ce privește salarizarea în comparație cu restul bugetarilor și că este corect să se ia decizii în acest sens având în vedere resursele financiare disponibile în acest an.

”Începem prin a rezolva unele inechităţi existente în rândul personalului bugetar. Aprobăm o majorare salarială cu 10% în două tranşe, iunie şi septembrie, pentru mai multe categorii de salariaţi din administraţia centrală şi locală”, a anunţat premierul în şedinţă.

Această măsură vizează în special personalul din domeniul cultural, de la Registrul Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile cu mai puțin de 20.000 de locuitori.

”Vorbim în special despre angajaţii din cultură, de la Registrul Comerţului, agenţiile de mediu şi funcţionarii din primăriile sub 20 de mii de locuitori”, a precizat el.

Şeful Executivul a mai spus că ”sunt zone rămase în urmă cu salarizarea faţă de restul bugetarilor”.

”Era corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanţele ţării în acest an”, a mai afirmat premierul Ciolacu.

Angajații de la Guvern au fost criticați pentru protest

Ciolacu a criticat protestul angajaților din aparatul de lucru al Guvernului, remarcând că unii dintre aceștia susțin că lucrează prea mult pentru un salariu de „1000 și ceva de euro pe lună”.

Ciolacu a subliniat posibilitatea de a găsi soluții pentru structuri de personal mai eficiente atât la Guvern, cât și la Parlament, sugerând că economiile realizate prin aceste restructurări ar putea fi folosite pentru a majora salariile celor care merită.

El a îndemnat ministerele restante să finalizeze procesul de reorganizare până la data de 30 iunie, pentru a reduce numărul de angajați la stat, o practică întâlnită în fiecare lună din acest an.

În ceea ce privește majorarea salarială planificată de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a menționat că a observat nemulțumirile exprimate în legătură cu această inițiativă în ședința de Guvern.

”Am văzut că există nemulţumiri faţă de această majorare, considerată prea mică. Chiar în Guvern, sunt angajaţi care protestează susţinând că muncesc prea mult pentru 1000 şi ceva de euro pe lună! Cred că atât la Guvern, cât şi la Parlament, putem găsi soluţii pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită”, a spus premierul.

”Şi ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie, ca să reducem numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acest an”, a mai spus el.

Sindicatul Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului – SAONRC, Sindicatul Europol – filiala Arhivele Naţionale ale României, Sindicatul Salariaţilor din cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST) – afiliate la Federaţia PUBLISIND şi Blocul Naţional Sindical – organizează un miting de protest faţă de ”inechităţile” şi ”discriminările salariale” din aceste domenii de activitate. Mitingul este programat, joi, de la ora 13.30, în Piaţa Victoriei.