Revitalizarea industriei naţionale de apărare, o prioritate a Guvernului Ciolacu

La deschiderea Expoziției Internaționale Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, premierul României, Marcel Ciolacu, a reamintit că este crucial să înțelegem importanța menținerii și dezvoltării capacităților industriale în domeniul apărării. Ministrul Economiei, Radu Oprea, lucrează, acum, la un proiect ambițios referitor la Drona Românească.

Ștefan-Radu Oprea
SURSA FOTO: Facebook, Stefan Radu Oprea

Revitalizarea industriei naționale de apărare a devenit o prioritate pentru Guvernul de la București. În ultimul an, el și colegii săi din Executiv au depus eforturi susținute pentru a asigura finanțările bugetare, parteneriatele externe necesare și un nou cadru legal pentru a permite fabricilor românești să-și reia activitatea la capacitate maximă. În prezent, majoritatea unităților din industria de apărare lucrează în trei schimburi, angajează personal într-o măsură fără precedent și implementează proiecte de retehnologizare, unele dintre acestea beneficiind de finanțare europeană.

„Sunt onorat să mă aflu astăzi la deschiderea celei mai mari expoziţii din regiunea Mării Negre, dedicată industriei de apărare. Prezenţa în acest an a peste 400 de companii din 31 de ţări arată importanţa acestui eveniment. În contextul conflictului sângeros din Ucraina, revitalizarea industriei naţionale de apărare a devenit o prioritate a Guvernului pe care îl conduc. De altfel, nu există stat european care să nu facă eforturi majore pentru a investi masiv în acest domeniu strategic.

România nu-şi mai permite să facă greşelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise, iar cele rămase în viaţă erau ameninţate cu falimentul. Cel puţin în ultimul an, eu şi colegii mei din Guvern am luat parte la o cursă contracronometru, depăşind situaţii ce păreau imposibile. Totul ca să asigurăm finanţările bugetare, parteneriatele externe necesare şi un nou cadru legal pentru ca fabricile româneşti să reia din plin activitatea.

Iar realitatea este că azi, majoritatea unităţilor industriei de apărare lucrează în trei schimburi, fac angajări fără precedent şi derulează proiecte de retehnologizare, unele cu bani europeni. Una dintre explicaţii o reprezintă cu siguranţă parteneriatul strâns dintre miniştrii apărării şi economiei. Îi felicit pe Angel Tîlvăr şi Radu Oprea pentru că au înţeles că, doar lucrând împreună, industria naţională de apărare poate avea un viitor solid”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Angel Tîlvăr
SURSA FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Există perspective promițătoare pentru industria românească de apărare

Există perspective promițătoare pentru industria românească de apărare. Uzina Mecanică din Cugir va produce arme și armament folosind tehnologie NATO în colaborare cu o companie germană. Romarm și concernul american General Dynamics au dezvoltat un parteneriat pentru modernizarea și dezvoltarea de noi capacități pentru producția de muniții de calibru mare, conform standardelor NATO.

Romaero, care a fost considerată în declin, va reveni ca furnizor important de servicii de întreținere și reparații pentru aeronavele Boeing și Airbus. În afara acestor acorduri, există deja proiecte importante încheiate cu companii din SUA, Germania, Coreea de Sud și alte state, care vor investi masiv în România pentru dezvoltarea unor unități noi și moderne.

„Avem, astăzi, perspectiva ca industria românească de apărare să aducă în scurtă vreme contracte impresionante şi să ruleze în economie miliarde de euro, dezvoltând zeci şi sute de alte companii furnizoare, pe orizontală. Cel mai bun exemplu este faptul că, astăzi, la acest eveniment, se vor semna înţelegeri comerciale cu importanţi parteneri internaţionali. Uzina Mecanică din Cugir va produce arme şi armament cu tehnologie NATO, alături de o companie germană.

Romarm şi concernul american General Dynamics dezvoltă un parteneriat pentru modernizarea şi dezvoltarea de noi capacităţi pentru producţia de muniţii de calibru mare, la standarde NATO. Iar Romaero, căreia mulţi îi cântau deja prohodul, revine ca important furnizor al serviciilor de întreţinere şi reparaţii la aeronavele Boeing şi Airbus.

Va semna un memorandum cu un partener de tradiţie din Ungaria. dincolo de aceste înţelegeri, sunt proiecte mari deja parafate cu concerne din Statele Unite, Germania, Coreea de Sud şi multe alte state care vor face investiţii majore în România pentru a dezvolta unităţi noi şi moderne”, a spus premierul României, Marcel Ciolacu.

România a obținut circa 50 de milioane de euro pentru fabrica de pulberi

Conform spuselor sale, România a obținut aproape 50 de milioane de euro din partea Comisiei Europene pentru fabrica de pulberi dezvoltată împreună cu Rheinmetall. Este o premieră. Acest lucru demonstrează că se lucrează la un ritm nou.

„Faptul că am obţinut, în premieră, o finanţare de aproape 50 de milioane de euro de la Comisia Europeană, pentru fabrica de pulberi dezvoltată împreună cu Rheinmetall, arată că în acest domeniu se munceşte într-un ritm nou. Ştiu că domnul ministru Radu Oprea pregăteşte un alt proiect ambiţios privind Drona Românească.

Mi-aş dori sincer ca, la ediţia de anul viitor, să vedem un stand dedicat acestui proiect. Ar fi un semnal clar şi puternic că industria noastră de apărare a început să zboare, nu la figurat, ci la propriu!”, a zis el.