Premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită oficială în Turcia, a oferit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan mai multe cadouri simbolice.

Ce cadouri i-a făcut Marcel Ciolacu lui Recep Tayyip Erdogan

Printre acestea se numără o replică a bastonului mareșalului Alexandru Averescu și o minge de fotbal semnată de fostul antrenor al Naționalei de fotbal a României, Anghel Iordănescu, și de fiul său, actualul selecționer, Edi Iordănescu.

De asemenea, premierul i-a dăruit președintelui Recep Tayyip Erdogan un tricou cu semnăturile fotbaliștilor din „Generația de Aur” și cartea „Secolul Armoniei – Relații româno-turce 1923-2023”.

În schimb, premierul Ciolacu a primit din partea președintelui Erdogan un arc cu săgeți, un vas lucrat artistic din porțelan și mai multe cărți.

marcel ciolacu erdogan
SURSA FOTO: Guvernul României

Pe de altă parte, un subiect important abordat în discuțiile oficiale a fost restituirea către România a sabiei domnitorului moldovean Ștefan cel Mare. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că autoritățile române poartă discuții cu partea turcă pe această temă. Discuțiile privind restituirea acestei relicve istorice sunt în desfășurare.

Există două copii ale sabiei, una aflată în biroul premierului și una donată la Putna de fostul prim-ministru Adrian Năstase.

Cooperare între România și Turcia în două domenii strategice

În cadrul vizitei, premierul Ciolacu a subliniat dorința României de a întări cooperarea cu Turcia în două domenii strategice: industria de apărare și energia. El a discutat cu președintele Recep Tayyip Erdogan despre oportunitățile uriașe din domeniul energiei și a anunțat constituirea unui Grup de lucru comun România-Turcia. Acest grup va evalua posibilitățile de dezvoltare a cooperării în domeniul conectivității, energiei regenerabile și nucleare.

Marcel Ciolacu a punctat importanța Turciei ca opțiune principală pentru aprovizionarea cu gaze a României, fie din Caucaz, fie prin stații de LNG. Cele două țări, fiind producători de gaze, dispun de avantaje semnificative pe harta rutelor viitorului. Grupul de lucru comun va explora modalitățile de a dezvolta cooperarea în aceste domenii vitale.

„Am agreat constituirea unui Grup de lucru comun România-Turcia, care să evalueze posibilităţile prin care putem dezvolta cooperarea şi în domeniul conectivităţii, dar şi în domeniul energiei regenerabile şi a celei nucleare”, a declarat Marcel Ciolacu.