Polonia intenționează să majoreze salariul minim de două ori în 2024 pentru a-i ajuta pe oameni să facă față inflației ridicate, a declarat ministrul Familiei și Politicii Sociale, Marlena Malag. Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) se pregătește pentru alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an.

Polonia vrea să majoreze salariul minim

Costul vieții a crescut semnificativ în ultimele luni, iar în februarie inflația a atins cel mai ridicat nivel din mai mult de un sfert de secol, ajungând la 18,4% în ritm anual. În aprilie, inflația a fost de 14,7%.

Salariul minim anul viitor va fi de peste 4.200 de zloți (1.015 dolari)”, a declarat Malag. Ea a precizat că, la fel ca în 2023, anul viitor salariul minim va fi majorat în două etape – de la 1 ianuarie și 1 iulie.

Salariul minim a fost majorat la 3.490 de zloți din ianuarie 2023 și va fi ridicat la 3.600 de zloți din iulie. Data alegerilor nu a fost încă stabilită, dar ar trebui să aibă loc în octombrie sau noiembrie, precizează Reuters.

3 milioane de persoane din Polonia trăiesc din salariul minim

Motivația principală din spatele acestei decizii, după cum a subliniat Malag, este de a se asigura că persoanele din Polonia care câștigă cele mai mici salarii au posibilitatea de a duce o viață demnă. În prezent, aproximativ 3 milioane de persoane din țară primesc salariul minim.

Conform obligațiilor legale, guvernul trebuie să majoreze salariul minim de două ori pe an dacă inflația medie anuală din anul precedent depășește 5%.

Până la 15 iunie, Consiliul de Miniștri este obligat să prezinte Consiliului de Dialog Social o propunere privind salariul minim și tariful orar minim pentru anul viitor. Acest organism consultativ este format din reprezentanți ai guvernului, ai sindicatelor și ai patronatelor.

Maląg a declarat că obiectivul este de a asigura prezentarea în timp util a proiectului de propunere pentru salariul minim pe 2024 către Comitetul permanent al Consiliului de Miniștri în cursul săptămânii următoare.

Ulterior, există posibilitatea ca acesta să fie prezentat în cadrul reuniunii Consiliului de Miniștri programată pentru 13 iunie.

Jaroslaw Kaczynski, şeful partidului aflat la guvernare în Polonia, a informat recent că Guvernul de la Varşovia va majora din 2024 valoarea alocaţiei lunare pentru copii la 800 de zloţi, respectiv 193,13 dolari, de la 500 de zloţi.

Amintim că programul de sprijin pentru familii, numit „Family 500 plus”, a fost introdus în 2016 este unul de bază pentru partidul aflat la putere în Polonia.

„Din 2024, 500 plus va fi 800 plus”, a declarat Kaczynski la o reuniune electorală înaintea alegerilor parlamentare din această toamnă, conform reuters.com