Poate un fond de investitii sa fie declarat falimentar, asemeni oricarei firme intrate i incapacitate de plata? Este itrebarea la care trebuie sa raspunda i cursul acestei saptamini Tribunalul Municipiului Bucuresti.
Cererea de declansare a procedurii falimentului a fost depusa i Instanta de catre acelasi avocat care reprezinta si CEC i procesul privind recunoasterea valabilitatii contractului de fidejusiune/cautiune. De aceasta data, demersul avocatului Dumitru Radescu este i favoarea unei persoane fizice care, concomitent cererii de initiere a procedurii de reorganizare si lichidare judiciara a FNI, pretinde restituirea sumei de 28 milioane lei, ca valoare a investitiei i certificate de fond.
in sprijinul cererii clientului sau, Dumitru Radescu icearca sa convinga instanta ca FNI intra sub incidenta Legii falimentului. Rationamentul este urmatorul: conform Codului Comercial, „sunt comercianti aceia care fac fapte de comert, avind comertul ca profesiune obisnuita, si societatile comerciale”. Literatura de specialitate spune ca faptele de comert sunt actele juridice, faptele juridice si operatiunile economice prin care se realizeaza producerea de marfuri, executarea de lucrari ori prestarea de servicii sau o interpunere i circulatia marfurilor, i scopul de a obtine profit. Iar scopul ifiintarii FNI a fost executarea de operatiuni speculative, avind drept scop final profitul. Rezumind, FNI a facut fapte de comert, a profitat de pe urma lor si nu exista motive pentru a fi absolvit de faliment.
Instanta decide falimentul
Pentru fond, un motiv exista si este considerat beton. Ca fond deschis de investitii, FNI este societate civila, fara personalitate juridica. Nu a facut operatiuni comerciale. SOV Invest, i calitatea sa de societatea de administrare, este cea care a gestionat contributiile banesti, evidentiate prin titluri de participare la fond. Practic, FNI a reprezentat un patrimoniu, i care si din care, persoanele fizice si juridice, prin intermediul societatii de administrare, faceau si retrageau plasamente. Deci nu i se poate aplica litera Legii falimentului. Cit despre icetarea de plati, aceasta s-a produs prin ridicarea autorizatiei de functionare a societatii de administrare. Cel putin teoretic, numirea altui administrator de fond iseamna reluarea platilor.
O admitere a falimentului FNI ar putea isemna suspendarea dosarului privind valabilitatea contractului de fidejusiune/cautiune la Curtea Suprema de Justitie. Pentru investitori, care au deja doua recunoasteri i instanta a valabilitatii contractului (Tribunalul Municipiului Bucuresti, Curtea de Apel), consecintele negative sunt nule. Nici pentru CEC, mari schimbari nu se produc. Locul FNI ca parte, alaturi de Sov Invest, i cauza valabilitatii contractului este luat de lichidatorul fondului. Procesul continua cu distributia partial modificata.