Tinerii din România vor face din nou serviciul militar?

Programul de guvernare al Cabinetului Nicolae Ciucă, ce urmează să fie votat în Parlament în această săptămână, prevede ca MApN să-şi accelereze eforturile pentru consolidarea rezervei umane de personal cu accent pe rezerviştii voluntari, dar mai ales prin reintroducerea serviciului militar în termen, care a fost suspendat în 2007. Totuși, acest serviciu militar va fi efectuat pe bază de voluntariat și există intenția ca tinerii să fie retribuiți.

„Dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române, cu accent pe rezerva voluntară şi serviciul militar în termen voluntar, precum şi a unui sistem naţional de pregătire şi instruire, elaborarea unei noi strategii, care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi viteză, o condiţie esenţială pentru realizarea acestui obiectiv reprezentând-o revizuirea cadrului legislativ.”, se arată în programul de guvernare.

Într-un proiect actual dezvoltat în cadrul Ministerului Apărării, cei care vor dori să servească în Armată, vor încheia cu Ministerul Apărării un contract pe o perioadă de 4 ani. Este vorba doar de primul contract, pentru că următoarele – în cazul în care rezerviştii vor dori să fie în continuare la dispoziţia Armatei – se vor semna pe o perioadă de maximum 3 ani.

Care este importanța strategică?

Analistul militar Aurel Cazacu a spus pentru Adevarul că acest program al serviciului de militar voluntar în termen este vital pentru MApN şi pentru capacitatea de răspuns militar a României. Potrivit unor date, România are în momentul de față 70.000 de militari activi, dar numai 60.000 în rezervă, cifră considerată total insuficientă pentru o capacitate robustă de răspuns militar în caz de criză.

„Acest tip de serviciu militar are o importanţă strategică pentru realizarea şi menţinerea unui bazin necesar de rezervişti. Înainte de ’89, România avea peste 350.000 de militari activi şi 6 milioane de rezervişti. Sigur, atunci vorbeam de un model militar diferit, vechi, cel al Tratatului de la Varşovia, iar acum suntem în standardele moderne ale NATO, dar totuşi acum avem prea puţini rezervişti. Eu cred că va fi un program de succes, pentru că tinerii conştientizează acum că vor avea acces la un venit sigur şi constant, vor avea parte de cursuri de formare şi, foarte important, vor avea acces la cultura militară occidentală, lucru deloc de neglijat”, a explicat Aurel Cazacu.