Mai mult decât facilitatea limbii, capitalurile braziliene văd în Portugalia o piată atractivă. Este vorba despre o ţară cu un consum sofisticat, cu specialişti calificaţi, integrată în spaţiul iberic şi pe piaţa europeană, pe lângă faptul că dispune de bune legături cu celelalte ţări de limbă portugheză. Pentru întreprinderile portugheze faptul că se bizuie pe investiţiile braziliene uşurează obţinerea de finanţări şi de poziţii comerciale pe pieţe de mari dimensiuni, favorizând, de asemenea, afacerile în alte economii sud-americane.
Oportunităţile de afaceri în Portugalia se prezintă, prin urmare, atrăgătoare pentru companiile braziliene în curs de internaţionalizare. Exemple sunt parteneriatele Petrobras cu Galp şi cu Partex pentru prospectarea de petrol pe coasta portugheză, pe lângă fabricarea de biocombustibili în oraşul Sines; achiziţionarea Cimpor de către compania Camargo Corrêa, care consolidează afacerile celor două pe piaţa braziliană şi care îi fac mai rentabile operaţiunile internaţionale; cumpărarea Lusosider de către Compania Siderurgică Naţională (CSN), cu o considerabilă majorare a producţiei de oţeluri plane; şi achiziţionarea OGMA de către Embraer, în cadrul unui proces care a înregistrat rezultate pozitive pentru o companie portugheză tradiţională.
Privatizările portugheze au atras, de asemenea, atenţai investitorilor brazilieni. După participarea a două importante companii – Eletrobras şi Cemig – la procesul de vânzare a 21,3% din EDP se ia în calcul încă o posibilitate pentru achiziţionarea TAP, inclusiv de către capitaluri din afara zonei de transporturi aeriene. Tot în acest sector este cunoscut interesul grupului brazilian CCR faţă de ANA. În sfera sănătăţii, grupul AMIL a fost deja precalificat pentru Spitalurile Caixa Geral de Depósitos. Pe de altă parte, compania Andrade Gutierrez se gândeşte să participe la licitaţia pentru Águas de Portugal, în timp ce Compania Braziliană de Poştă şi Telegraf (ECT) şi-a manifestat deja interesul faţă de CTT. În sfârşit, Şantierele Navale din Viana do Castelo rămân în atenţia unor întreprinderi, având în vedere cererea braziliană de încă 200 de nave comerciale, militare şi petroliere.
În cazul în care astfel de posibilităţi se vor confirma, investiţiile braziliene în Portugalia, în prezent estimate la 3 miliarde de euro, vor creşte semnificativ. În această ţară ele vor găsi un climat de afaceri deja îndeajuns uşurat de prezenta unor companii precum Banca Braziliei, Banca Itaú sau Banca Rurală; TV Globo şi TV Record; Odebrecht, Andrade Gutierrez şi WEG Motores; Boticário, H.Stern şi Totvs, printre atâtea altele care au fost în stare să transforme enormul capital politic şi cultural al relaţiilor noastre în afaceri tangibile, reciproc avantajoase, generatoare de bogăţie şi de locuri de muncă în economiile noastre.
Traducerea: Iulia Baran/adanga