Executivul a adoptat noi reguli în ceea ce privește așezarea la raft a produselor lactate obținute complet din lapte pentru ca acestea să fie mai bine diferențiate față de cele pe bază de lapte sau cu adaosuri vegetale, aici intrând margarina.

Normele metodologice ale Legii laptelui și produselor lactate au fost adoptate la data de 8 februarie, dar au intrat în vigoare două zile mai târziu, la data de 10 februarie.

De asemenea, aceleași norme au pus în funcțiune și ”Observatorul laptelui”, structura care se va ocupa de piața laptelui a produselor lactate, prima de acest fel din România. Structura va monitoriza exploatațiile de vaci de lapte, bivolițe, oi și capre, efectivele de animale, cantitățile de lapte, prețul laptelui crud ca materie primă, prețul laptelui comercializat și al produselor lactate, dar și costul producției.

Modalitatea în care vor fi aranjate, de acum înainte, produsele lactate

Legea prevede ca  produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, produsele alimentare/specialitățile din grăsimi hidrogenate/vegetale pot fi comercializate într-un spaţiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse.

Așadar, din data de 13 februarie, medicii veterinari de la Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din fiecare județ și din București vor merge în echipe mixte în toate magazinele din țară pentru a-i informa și consilia pe operatorii economici cu privire la responsabilitățile pe care le au în urma noii legi. Medicii veterinari vor forma echipe cu inspectorii ANPC și ANAF.

ANSVSA spune, într-un comunicat de presă, că va aceste echipe vor verifica modul în care produsele sunt etichetate și prezentate în locul unde sunt expuse. Instituția mai spune că  vor fi verificate și alte informații care au legătură cu cele anterior menționate, prin orice mijloc de informare în masă, care nu trebuie să inducă în eroare consumatorii.

După ce acțiunea de informare va lua final, medicii veterinari oficiali vor întocmi note de constatare împreună cu inspectorii ANPC și ANAF. În aceste note se vor menționa măsurile și termenele stabilite pentru conformare.

Amenzi pentru cei care nu respectă legea

Primele acțiuni de informare au avut deja loc în data de 9 februarie, după adoptarea normelor legii în guvern, ele fiind anunțate pe pagina oficială de Facebook a lui Ioan Oleleu, vicepreședintele Autorității Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Legea laptelui mai spune că patiseriile, pizzeriile şi cofetăriile să eticheteze şi să delimiteze  produsele făcute cu lapte 100% de cele din grăsimi vegetale. Regulile se vor aplica și în restaurante, spune legea: “Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete.”

Cine nu respectă această lege va fi sancționat contravențional cu o amendă cuprinsă între 20.000 și 50.000 de lei, însă este posibilă și suspendarea activității, dacă fapta se repetă, scrie economedia.ro.