Când vine vorba de lapte, brânzeturi și unt, alegem, de obicei, să le consumăm în funcție de gustul sau de modul în care îmbunătățesc o masă.

Cu toate acestea, ar fi bine să luăm în considerare modul în care fiecare ar putea să ajute sau, din contră, să dăuneze organismului. Un nou studiu a descoperit că anumite produse lactate afectează inima în mod diferit.

Publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, studiul a implicat examinarea a 1.929 de pacienți care aveau o vârstă medie de 61,8 ani și s-au confruntat cu angină pectorală stabilă. Autorii studiului au remarcat diverse aspecte legate de sănătatea participanților, obiceiurile stilului de viață, utilizarea medicamentelor și alimentația, inclusiv consumul de produse lactate, scrie Eatthis.

Ce s-a constatat la cei care au mâncat prea mult lapte

S-a constatat astfel că cei care au consumat mai mult lapte au avut un risc mai mare, atât de accident vascular cerebral, cât și de deces. Cei care consumau în mod regulat unt aveau, de asemenea, un risc mai mare de infarct miocardic acut (IMA) și de deces.

Cu toate acestea, pacienții care au mâncat mai multă brânză au avut un risc mai scăzut de infarct miocardic acut.

Cresc riscul de mortalitate și accident vascular cerebral

„Acest lucru a fost oarecum surprinzător, mai ales că am încurajat clienții să ia în considerare lactatele ca parte a aportului lor zilnic”, spune medicul Catherine Gervacio, colaborator la Living Fit.

„Pe de altă parte, deoarece lactatele și laptele au grăsimi saturate și colesterol, consumul în exces poate duce la boli cardiovasculare, crescând riscul de mortalitate și accident vascular cerebral”, a subliniat ea.

În ceea ce privește diferențele dintre produsele lactate, Gervacio notează că „studiul a indicat că un aport mai mare de lapte a fost asociat cu un risc crescut de mortalitate și accident vascular cerebral”.

„Colesterolul și grăsimile saturate se acumulează în organism și provoacă probleme cardiace”, adaugă Gervacio.

Cât de periculos este untul

În ceea ce privește untul și brânza, primul este foarte bogat în grăsimi saturate, grăsimi trans și colesterol, explică Gervacio. În doar 100 de grame, untul conține 51 de grame de grăsimi saturate, 3 grame de grăsimi trans și 215 mg de colesterol.

Ce este important de știut de toată lumea

De aceea, Gervacio subliniază că „este important să știm ce cantități trebuie să mănâncăm și care sunt lactatele bune pentru organism”.Deși acest lucru este esențial pentru toată lumea, este valabil mai ales în rândul persoanelor cu boli de inimă și alte boli metabolice.

„Așa cum se știe, produsele lactate nu sunt un pericol, ca alte alimente și nu ar trebui puse într-o lumină proastă. Oferă beneficii extraordinare sănătății, dar cunoașterea modului corect în alegerea lor, în funcție de profilul unei persoane, poate îmbunătăți în continuare sănătatea generală”, sfătuiește Gervacio.