În iulie 2022, laptele de vacă s-a scumpit cu 16,2%

În luna iulie a acestui an, preţul laptelui de vacă a fost cu 16,2% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS). În retail, în funcţie de brand, preţul laptelui ajunge și la 10 lei/litru, dar fermierii primesc între 1,65 şi 2,7 lei/litru, astfel că sectorul creşterii vacilor de lapte a intrat în colaps.

„Vindem ferma pentru că avem costuri foarte mari cu furajele şi preţul laptelui este foarte mic. La noi în zonă, la poarta fermei ne dau 1,65 lei/litru, ceea ce nu acoperă nici măcar o treime din costuri. Nu mai merită să creşti vaci, mai ales că subvenţiile sunt mici şi interesul guvernului pentru acest sector este zero.

Procesatorii ştiu că nu avem ce face cu laptele, decât să-l aruncăm, astfel că ţin preţul jos”, a explicat un mic crescător de vaci din localitatea Sălişte (judeţul Maramureş), care a postat deja un anunţ de vânzare a fermei sale pentru 50.000 de lei.

„Dacă nu găsesc o persoană interesată să cumpere ferma, abatorul o să fie următorul pe listă, dar chiar şi acolo trebuie să stai la rând, pentru că sunt foarte mulţi fermieri care lichidează ferma. Acum, se fac programări pentru tăierea animalelor peste trei săptămâni, cel mai devreme. Interesul statului este să pună la pământ acest sector“, a declarat fermierul.

Acesta a explicat că în anul 2013 vindea un litru de lapte de vacă cu 1,5 lei, iar acum îl vinde cu doar 1,65 lei, deși atunci un litru de motorină era sub 4 lei, iar acum preţul este cel puţin dublu.

Fermierii nu vor mai accepta să își vândă laptele la prețuri mici

Proprietar al Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici din judeţul Arad, Dimitrie Muscă, care are circa 3.000 de vite de carne şi vaci de lapte, a precizat că preţul laptelui la producător ajunge la maximum 2,5 lei, dar din afară, în special din Ungaria şi Polonia vine lapte cu 2,8-3 lei/litru, „însă multinaţionalele îi amăgesc pe producătorii români şi fermierii vor vinde vacile sau le abatorizează. Cum a fost sectorul creşterii porcului pus la pă­mânt, aşa va fi şi cel al creşterii bovinelor“.

Dimitrie Muscă a mărturisit că în Moldova este un abator la poarta căruia fermierii stau cu vacile la tăiat pentru că şi dacă fac rost de bani acum este mai greu să facă rost de materii prime pentru furaje.

„Din cauza secetei nu avem materie primă îndestulătoare şi de calitate pentru hrana animalelor. În plus avem creşterea curentului, gazului, costul cu mulsul etc. De exemplu, cheltuielile cu furajele pentru zootehnie sunt cel puţin în creştere cu 50%. Şroturile de soia folosite la furaje sunt 2.400-2.500 de lei/kg“, a spus el, relatează ZF, citat de Mediafax.

Potrivit spuselor sale, în viitorul apropiat urmează creşteri majore la preţul laptelui la poarta fermei, căci altfel vor rămâne goale rafturile retailerilor deoarece producătorii nu mai pot accepta doar „o creştere timidă a preţului laptelui”.

Diferenţa dintre preţul pe care îl primeşte producătorul şi cel pe care-l plăteşte consumatorul este dată de faptul că produsul trece prin mai multe mâini. Mai exact, laptele poate fi colectat de la poarta fermei în cisternă, care merge apoi la centrul de colectare, apoi este răcit (proces care are nevoie de administrare, lucru pentru care sunt oameni plătiţi), apoi merge spre fabrică, de la fabrica de lapte merge la distribuitor sau direct la retailer, a explicat Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui.

„Problema este că acum a crescut preţul laptelui şi în Polonia, Ungaria şi Germania, pentru că au gaz mai scump şi din noiembrie o să fie mai greu cu importurile, pentru că de acolo se aducea, nemaigăsindu-se lapte în România.

În Polonia, preţul la poarta fermei se apropie de 50 eurocenţi, în Ungaria la graniţa cu Austria este 0,72 eurocenţi şi va ajunge în curând la 1 euro şi atunci ce vor face fermierii mari din România? Vor creşte preţul laptelui la 3 lei/litru şi oricât ar vrea cumpărătorul să ţină preţul, nu are cum, că va rămâne cu raftul gol. O să se reducă oferta la raft“, a explicat Daniel Cojocaru.