Situație fără precedent în România. CJSU Braşov a trimis Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei o solicitare de ultimă oră. Mai exact, CJSU Brașov a transmis propunerea de instituire a carantinei în comuna Comana.

Decizia luatî vine în contextul în care numărul infectărilor cu noul coronavirus este într-o continuă creștere, iar persoanele simptomatice şi contacţii direcţi refuză testarea.

În acest context, prefectul judeţului Braşov, Mihai Cătălin Văsii, a convocat marţi o şedinţă pentru discutarea situaţiei epidemiologice din comuna Comana.

Astfel, potrivit unui comunicat al Prefecturii, în localitate numărul cazurilor de COVID este în creştere, iar măsurile de protecţie nu sunt respectate de toată lumea. Totodată, deși DSP a trimis teste de depistare a noului coronavirus la medicii de familie din comună, atât persoanele simptomatice cât și contacții acestora, refuză testarea. 

„Directorul executiv al DSP Braşov, dr. Andrea Neculau a prezentat analiza de risc a comunei Comana, din care a reieşit că trendul cazurilor de COVID-19 este în creştere, gradul de conformare a populaţiei la măsurile de protecţie sanitară este scăzut, iar persoanele simptomatice, precum şi contacţii direcţi ai cazurilor confirmate refuză testarea, deşi DSP a trimis teste la medicul de familie din comună”, se arată în comunicatul.

Comuna Comana ar putea intra în carantină

Având în vedere explicațiile transmise, CJSU Braşov a cerut Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei emiterea Ordinului Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurii de carantină zonală pentru comuna Comana.

În ceea ce privește instituirea măsurii, potrivit sursei citate, aceasta ar urma să intre în vigoare de marţi seara, de la ora 22.00, pentru o perioadă de 14 zile.

De menționat este faptul că, persoanele care refuză atât testarea, cât şi intrarea în carantină, în cazul în care sunt potenţiali purtători ai virusului, pot risca să fie pedepsiţi conform Codului penal pentru „zărdărnicirea combaterii bolilor”, pedepse care au fost majorate în contextul COVID-19.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin