Varianta Omicron a coronavirusului se răspândeşte rapid şi va deveni dominantă la Londra în următoarele 48 de ore, a atenţionat luni ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, transmite Reuters.

„Nicio variantă de COVID-19 nu s-a răspândit atât de repede”, a spus Sajid Javid în faţa parlamentului britanic.

„În timp ce Omicron reprezintă 20% din cazurile (de COVID-19) în Anglia, la Londra a urcat la peste 44% şi ne aşteptăm să devină varianta dominantă în capitală în următoarele 48 de ore”, a avertizat oficialul britanic.

Marea Britanie va introduce noi restricții

Într-o declaraţie anterioară, el a subliniat că varianta Omicron se răspândeşte într-un „ritm fenomenal”, astfel că „numărul infectărilor se dublează la fiecare două sau trei zile”, iar pentru combaterea acesteia schema de vaccinare anti-COVID-19 din două doze este insuficientă, fiind necesară administrarea dozei „booster”.

Guvernul condus de Boris Johnson a elaborat un „plan B” cu măsuri ce cuprind restricţii prin care încearcă să câştige timp în faţa progresiei acestei variante, plan care va fi supus marţi votului parlamentului.

Parlamentarii britanic vor vota marţi un set de măsuri în acest sens, printre care se numără purtarea obligatorie a măştii în spaţiile publice, prezentarea certificatului verde pentru accesul în anumite incinte sau telemunca obligatorie acolo unde este posibil.

Unii parlamentari conservatori din partidul premierului Boris Johnson susţin însă că aceste măsuri sunt prea severe şi ar putea vota împotrivă, dar ele ar putea totuşi trece de votul Camerei Comunelor cu ajutorul sprijinului din partea opoziţiei laburiste.

Primul deces provocat de Omicron

De asemenea, Marea Britanie a anunţat luni primul deces provocat de varianta Omicron, până în prezent fiind confirmate în această ţară 3.137 de infectări cu această variantă, număr foarte probabil mult sub cel real. Potrivit ministrului Savid Javid, circa 40% din noile cazuri de COVID-19 în capitala Londra sunt cu varianta Omicron.

Provincia Irlanda de Nord a anunţat tot luni că se pregăteşte pentru „o furtună” de cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron. ”Trebuie să ne pregătim pentru aceasta întrucât vedem ce se întâmplă la Londra, unde noua variantă este acum dominantă şi noile cazuri s-au răspândit rapid în ultimele trei sau patru săptămâni”, a declarat la postul BBC ministrul principal pentru Irlanda de Nord, Paul Girvan.