Medicul epidemiolog Octavian Jurma solicită restricții noi pentru limitarea contaminării cu Sars-CoV-2, în special cu noua tulpină sud-africană. Acesta consideră că unitățile de învățământ sunt un „catalizator pentru debutul valului cinci” deoarece elevii și cadrele profesorale pot răspândi cu ușurință virusul.

Octavian Jurma anticipează un nou val epidemic

Ba mai mult, dr. Octavian Jurma atrage atenția asupra petrecerilor din luna decembrie. Conform ipotezelor sale, aceste întâlniri în spații închise ar putea duce la o creștere a numărului de persoane contaminate. De aceea, medicul epidemiolog a propus o soluție pentru ianuarie 2022.

Octavian Jurma estimează că țara noastră se va confrunta cu un nou val epidemic anul următor, iar contactul zilnic din școli, grădinițe și creșe va favoriza apariția valului cinci.

De aceea, medicul epidemiolog sugerează ca școlile să rămână închise încă zece zile după încheierea vacanței de iarnă.

Octavian Jurma cere ca elevii să rămână în continuare acasă după Revelion

Dr. Octavian Jurma propune autorităților statului să lase elevii acasă încă zece zile după terminarea vacanței de Crăciun pentru a împiedica orice posibilă infectare.

„Școlile pot fi un catalizator pentru debutul valului 5, Omicron. Aș fi preferat o abordare de tipul celei din Portugalia, care a introdus acele 10 zile de lucrat de acasă, a închis școlile pentru săptămâna de după Revelion, tocmai pentru că epidemiologii știu că această perioadă nimeni nu o să respecte nici măcar mandate de stat acasă.

Toți ne vom întâlni cu prieteni, chiar dacă în format mai restrâns. Numărul de cazuri va crește, chiar dacă nu ar fi Omicron, ar fi o problemă. Cu Omicron, această problemă este de cinci ori mai mare decât a fost cu Delta”, a spus Octavian Jurma la Antena 3.

Elevii din România vor începe vacanța de iarnă chiar înainte de Crăciun, pe 23 decembrie. Inițial, această perioadă trebuia să fie vacanța intersemestrială, însă semestrul al II-lea a fost decalat.

Drept urmare, vacanța de iarnă se incheie pe 2 ianuarie 2022 pentru elevii claselor V-XII. În schimb, copiii de gradiniță și clase primare vor reveni în unități de învățământ pe 10 ianuarie 2022.