Premierul Ludovic Orban aduce românilor mult aşteptata veste: odată cu instituirea stării de alertă, oamenii vor redobândi libertatea de circulaţie. Deocamdată, doar în interiorul localităţilor. În ce locuri vor putea ei merge după 15 mai?

„Se vor ridica o serie de restricții, românii vor dobândi libertatea de circulație în interiorul localităților. De asemenea, deplasarea în afara localităților va fi permisă pentru o serie importantă de motive. Acest lucru va permite cetățenilor români o reluare a activității, în condiţii aproape normale.

De asemenea vor fi deschise spațiile comerciale, cele care au ieșire din afară și spațiile comerciale cu o suprafață mai mică de 15.000 metri pătrați. Se va relua activitatea în frizerie, coaforuri. Se va relua activitatea cabinetelor stomatologice, se va relua activitatea normală a spitalelor, se va elimina orice fel de restricție în materie de internări, orice persoană, chiar dacă nu este într-o situație care să reclame internarea de urgență, va putea beneficia de servicii medicale, ceea ce va presupune implementarea cu maximă hotărâre a regulilor și protocoalelor la nivelul tuturor spitalelor din România”, a precizat premierul României.

„Responsabilitate suplimentară din partea cetățenilor în comportamentul pe care îl vor avea”

Ludovic Orban a continuat, detaliind o serie de activităţi sportive care vor putea fi reluate, însă a ţinut să lanseze şi un îndemn la continuarea respectării regulilor de către oameni, pentru că doar un comportament corect al cetăţenilor ne va putea feri în continuare de o explozie a cazurilor de COVID-19.

„Se vor relua o serie de activități, inclusiv activități sportive individuale. De asemenea se vor relua activitățile în cantonamente pentru echipele naționale. De asemenea vor exista reluarea anumitor activități sportive în niște condiții foarte strict reglementate. Numărul de interacțiuni sociale, ocaziile de interacțiune între oameni se vor înmulți și acest lucru va presupune o responsabilitate suplimentară din partea cetățenilor în comportamentul pe care îl vor avea atât în mijloacele de transport în comun, în spațiile comerciale, în toate activitățile pentru care se vor ridica restricțiile, pentru că este clar că riscul de infectare, odată cu ridicarea acestor restricții, crește, iar limitarea riscului de infectare nu poate fi determinată decât de un comportament corect al cetățenilor români în perioada care va urma.

Nerespectarea regulilor, de la purtarea măștii, păstrarea distanței fizice sanitare, asigurarea unei interacțiuni care să nu permită transmiterea virusului, respectarea tuturor regulilor care țin de activitatea la locul de muncă, respectarea regulilor care țin de comportamentul corect în spațiile comerciale, în toate zonele în care va fi necesar ca românii să rămână în stare de veghe și să aibă grijă să se păzească pe ei și să îi păzească pe cei din jurul lor de riscul de infectare”, a precizat premierul Orban, potrivit Rador.