Premierul Ludovic Orban a anunţat instituirea stării de alertă în România, situaţie care are loc pentru prima oară în istorie, spune şeful Executivului.

„Am convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru a lua decizia de instituire a stării de alertă începând de mâine, de la ora 24:00 sau 0:00. La ora 24:00 încetează starea de urgență. În baza prevederilor legale, decizia pe care am luat-o este aceea de a declara starea de alertă pentru a permite autorităților să ia în continuare toate măsurile necesare pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor români.

Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situație de urgență de amploare și intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar,  proporționale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia și necesare pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor iminente la adresa vieții, sănătății persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale și culturale importante ori a proprietății. Aceasta este definirea din lege a stării de alertă.

Cred că este pentru prima oară în istorie în care se declară starea de alertă în România. Ca atare, vom face față unei situații noi și va trebui să ne comportăm responsabil odată cu instituirea stării de alertă, pentru a aplica toate măsurile necesare pe perioada stării de alertă, astfel încât să ne atingem obiectivul de limitare a răspândirii virusului și de asigurare a unei treceri spre normalitatea pe care o așteptam. Odată cu instituirea stării de alertă va trebui să luăm în seara asta toate deciziile pentru a institui reguli, pentru a institui restricții necesare, pentru a permite autorităților să lupte în mod eficient împotriva riscului de răspândire a virusului”, a declarat, joi seară, premierul Ludovic Orban, potrivit Rador.

„Condiția indispensabilă a menținerii acestui trend pozitiv rezidă în menținerea acestei atitudini corecte (…) responsabile din partea concetățenilor noştri”

Prim-ministrul a spus că s-a ajuns la evoluţia pozitivă a cazurilor de coronavirus din ultimele zile datorită efortului enorm depus de autorităţi, dar şi de cetăţeni, cărora Orban a ţinut să le mulţumească în mod deosebit.

„Se vede că în ultima săptămână a existat o tendință de reducere a numărului de persoane infectate. De asemenea, a existat o tendință constantă de reducere a numărului de cazuri active și au existat mai multe zile în care numărul persoanelor care s-au vindecat a fost mai mare decât numărul persoanelor care au fost declarate pozitive, prin analizele care au fost făcute.

Am ajuns la acest rezultat, un efort enorm, atât din partea autorităților, cât și din partea cetățenilor români. Vreau să le mulțumesc cetățenilor români pentru modul exemplar în care au reacționat, pentru responsabilitatea de care au dat dovadă pe perioada celor 60 de zile, cât a funcționat starea de urgență, pentru respectul pe care l-au arătat față de semenii lor, prin aplicarea practic, a măsurilor și a regulilor pe care le-am instituit în starea de urgență. Condiția indispensabilă a menținerii acestui trend pozitiv, și pe perioada stării de alertă, rezidă în menținerea acestei atitudini corecte, acestei atitudini responsabile din partea concetățenilor noștri”, a mai declarat premierul Orban.