E alertă în România! Primul municipiu care intră în carantină în valul patru.

Lockdown începând chiar de luni! Un important oraş din România şi trei localităţi apropiate

Este vorba despre oraşul Drobeta-Turnu Severin, dar şi mai multe localităţi din judeţul Mehedinţi, situate în apropierea acestui oraş: Schela Cladovei, Dudașu Schelei și Gura Văii.

Toate vor intra în lockdown începând de luni, 11 octombrie, timp de două săptămâni, având în vedere că rata de incidenţă a ajuns la aproape 10 la mia de locuitori.

Decizia de carantinare a fost luată sâmbătă de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mehedinți, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Mehedinţi și cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică, transmite România TV.

“Decizia carantinării municipiului s-a luat având în vedere situaţia epidemiologică de la nivelul unității administrativ teritoriale Drobeta-Turnu Severin, unde incidența cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este de 9,94 la 1000 de locuitori, iar riscul epidemiologic este de o gravitate maximă, cu un trend de creștere a numărului de îmbolnăviri foarte rapid”, este mesajul Prefecturii Mehedinţi.

Rata de vaccinare în Drobeta-Turnu Severin este de doar 30%, spune primarul Marius Screciu pentru Digi24.

”A fost o decizie dificilă, grea. (…) S-a considerat că era singura posibilitate să se întrerupă acest lanț al infectărilor”, a mai declarat acesta.

Magazinele se închid la 18:00, restaurantele şi cafenele se închid, şcolile trec în modul online, nunţile, botezurile şi evenimentele – interzise

Cursurile școlare se vor desfăşura doar în sistem online, în cazul preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal și postliceal, inclusiv a celor cu cerințe educaționale speciale, în unitățile de învățământ preuniversitar de la nivelul zonei carantinate, cu excepția activităților de terapie pentru preșcolarii/elevii cu cerințe educaționale speciale. Tot în sistem online este permisă participarea tuturor studenților/cursanților din instituțiile de învățământ superior la activități didactice.

Pe toată durata carantinei este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nonalcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi/sau exteriorul clădirilor.

Se permite comercializarea produselor doar în sistem „take-away” (la pachet) şi/sau catering.

Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia agenţiilor cu sistem loto (bilete jucate în sistem automatizat) şi loz.

Este interzisă organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi/sau deschise.

Se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 18:00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.

Masca de protecţie în toate spaţiile publice deschise este şi ea obligatorie începând de luni.