Se cere un nou lockdown național! Medicii nu mai fac față numărului mare de cazuri

Sistemul sanitar din România este aproape de colaps din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus, multe dintre ele fiind cazuri grave care au nevoie de oxigen. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași spune că personalul medical din spital lucrează la capacitate maximă, subliniind că pacienții sunt externați zilnic, însă locurile se ocupă imediat.

Din cauza fluxului mare de pacienți cu coronavirus, medicul Florin Roșu este de părere că trebuie inițiată o carantină totală care să țină două săptămâni. Acesta a abordat și tematica vaccinării despre care spune că ar trebui deveni obligatorie pentru anumite categorii profesionale.

“Lucrăm la capacitate maximă în spital. Externăm în fiecare zi pacienţi, dar imediat locurile se ocupă. Este momentul să fie iniţiat un lockdown de cel puţin două săptămâni. De asemenea, ar trebui introdusă obligativitatea vaccinării unor categorii profesionale, precum cadrele medicale, cadrele didactice sau alţi angajaţi expuşi riscului”, a declarat, vineri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.

Intensificarea campaniei de vaccinare

Cu toate că puțini români mai aleg acum să se vaccineze împotriva coronavirusului, medicul spune că ar trebui să continue intensificarea campaniei de vaccinare.

“Nu este târziu să ne vaccinam nici acum. Efectele le vom vedea peste o lună, când datorită creşterii ratei de vaccinare, numărul pacienţilor cu forme severe şi care necesită internare va intra pe o fază de platou, urmată de o scădere treptată”, a afirmat medicul Florin Roşu.

Ce spune Florin Cîțu despre un lockdown

La mijlocul lunii septembrie, premierul interimar Florin Cîțu a declarat că lockdown-ul nu a ajutat la nimic, subliniind că doar întârzie lucrurile. Acesta a mai spus că vaccinarea este singura soluție prin care se poate depăși pandemia.

“Ce vreau să văd este creşterea vaccinării, pentru că e singura soluţie prin care putem să depăşim pandemia. Lockdown-ul n-a ajutat deloc la nimic, doar întârzie lucrurile. Ca să scăpăm de pandemie, trebuie să ne vaccinăm. Este singura soluţie. Avem doze de vaccin, avem tot ce ne trebuie, doar trebuie să ne vaccinăm şi în acelaşi timp am spus că trebuie să menţinem şi economia deschisă. De aceea am luat şi aceste măsuri, cea cu certificatul verde, de a asigura că românii pot să-şi desfăşoare activităţile în siguranţă, că vor să meargă la restaurant, la cinematograf, că vor să meargă la birou, trebuie să fie în siguranţă”, a declarat marţi Florin Cîţu.