Sorin Cîmpeanu avertizeză cu privire la închiderea școlilor: Vom genera noi pierderi în educație

Totuși, ministrul a explicat că închiderea școlilor, fără a fi luate alte măsuri restrictive pe alte planuri, reprezintă o lovitură dură pentru educație dacă nu va avea efectul dorit. În plus, Sorin Cîmpeanu a precizat că măsurile de protecție se respectă mai mult în școli față de multe alte locuri.

„Triajul epidemiologic, după experienţele de anul trecut, nu a dat cele mai eficiente rezultate. În şcoli se respectă regulile de protecţie împotriva Sars-COV-2, mult mai corect decât în multe alte locuri. Educaţia nu te îmbolnăveşte, educaţia te ajută să te protejezi învăţând să respecţi regulile.

A intra într-un scenariu în care închidem şcolile primele fără să luăm alte măsuri restrictive pe alte planuri pentru că am văzut declaraţia, prima măsură închidem şcolile, nu am înţeles ce alte măsuri urmează a fi luate, cred că este o variantă tentată să închizi şcolile primele fără să iei alte măsuri restrictive pe alte planuri.

Din păcate, dacă măsura închiderii şcolilor nu va avea efectul scontat, vom genera noi pierderi în educaţie, vom afecta sub toate aspectele elevii şi vom determina agravarea tulburărilor de socializare”, a explicat ministrul Educaţiei.

SUA, date ca exemplu de către ministrul Educației

Pentru a-și întări ideea, ministrul a dat de exemplu un studiu din Statele Unite ale Americii care arăta că rata de infectare cu coronavirus era mai mare în rândul elevilor care urmau școala online, față de cei care mergeau în format fizic la cursuri.

„Am văzut astăzi un studiu realizat recent într-o serie de şcoli din SUA care deservesc mai mult de două milioane de elevi. Cred că este valabil şi în România. Studiul arată că în mod surprinzător rata de infectare în rândul elevilor care învaţă online este mai mare decât în rândul elevilor care merg la şcoală. Adică atunci când nu merg la şcoală este posibil să mergi în alte locuri în care condiţiile de distanţare se respectă mai puţin decât în şcoli”, a mai afirmat Cîmpeanu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu