Guvernul a precizat că se va consulta până în martie cu firmele afectate şi va lua o decizie finală cel târziu la mijlocul anului viitor.

Guvernul Noii Zeelande şi-a anunţat marţi intenţia de a înăspri reglementările pentru acordarea vizelor de muncă temporare, astfel încât să încurajeze angajarea lucrătorilor locali şi trimiterea mai multor imigranţi în zonele din afara principalelor oraşe, transmite Reuters.

“Per total, propunerile vor asigura că accesul la vizele de muncă se adaptează mai bine la necesităţile reale de mână de lucru înalt calificată şi că sistemul oferă mai multe stimulente şi sprijin firmelor care angajează mai mulţi neozeelandezi”, a declarat ministrul pentru imigraţie Iain Lees-Galloway, citat de Agerpres.

Acesta afirmă că modificările propuse constituie o schimbare semnificativă a modului în care gestionează sistemul de imigraţie în interesul economiei Noii Zeelande şi al regiunilor.

Guvernul laburist condus de Jacinda Ardern a venit la putere în 2017 cu promisiunea de campanie de a înăspri politica de imigraţie pentru a reduce presiunea asupra infrastructurii şi criza locuinţelor.

Se estimează că politicile de ansamblu ale Partidului Laburist vor reduce migraţia netă cu până la 30.000 de persoane de la nivelul record de peste 70.000 anual.

Ministrul imigraţiei nu a precizat care se aşteaptă să fie impactul viitoarelor măsuri.

Potrivit statisticii oficiale, migraţia netă a scăzut deja la 61.800 de persoane în luna octombrie, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Ministerul Finanţelor a declarat că reducerea creşterii populaţiei ar putea duce la o uşoară încetinire a expansiunii economice în anii următori.