Olanda vrea să raționalizeze energia electrică

Olanda vrea să raționalizeze energia electrică. Țara se confruntă cu o criză energetică neașteptată, cauzată de faptul că extinderea rețelei electrice nu poate ține ritmul cu tranziția accelerată către energia regenerabilă. Asociația națională a operatorilor de rețele, Netbeheer Nederland, a declarat că „11.922 de companii așteaptă în prezent un racord la rețeaua electrică, și așteaptă degeaba”.

Principalele cauze identificate sunt lipsa infrastructurii adecvate și un deficit sever de specialiști. Estimările arată că până în 2030 vor fi necesari aproximativ 150.000 de tehnicieni pentru a putea instala cablurile esențiale rețelei. În unele regiuni, autoritățile au fost nevoite să adopte măsuri de urgență, printre care și raționalizarea energiei electrice.

Țara dispune deja de panouri solare instalate pe aproximativ o treime din locuințe și, după invazia Rusiei în Ucraina din 2022, a accelerat procesul de renunțare la gazul natural. Cel mai mare câmp de gaze, situat în Groningen, la granița cu Germania, a fost închis. Totuși, rețeaua electrică nu dispune de suficiente linii pentru transportul energiei produse din surse eoliene și solare.

Guvernul olandez a inițiat o campanie de economisire a energiei, intitulată „Zet ook de knop om” („Dă și tu butonul pe off”).

„În anumite momente consumăm atât de mult curent încât rețeaua este supraîncărcată”, avertizează autoritățile, recomandând ca încărcarea mașinilor și bicicletelor electrice să se realizeze în afara orelor de vârf, adică între 16:00 și 21:00.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zet ook de knop om (@zetookdeknopom)

Impactul asupra mediului de afaceri

Situația are un impact puternic asupra mediului de afaceri, în special în regiunile tehnologice. Jeroen Dijsselbloem, fost ministru de Finanțe și actual primar al orașului Eindhoven, a declarat pentru Financial Times:

„Totul trece pe electricitate și infrastructura energetică trebuie extinsă masiv peste tot.”

Eindhoven, cunoscut ca „Brainport”, reprezintă centrul tehnologic al Olandei și găzduiește compania ASML, un important producător de mașini pentru cipuri.

„Avem nevoie de peste 100 de stații de transformare de dimensiuni medii și 4.000 de stații mici, doar pentru regiunea Eindhoven”, a spus Dijsselbloem.

Problema s-a transformat într-un subiect electoral în Olanda, unde investițiile necesare pentru modernizarea rețelei electrice sunt estimate la 200 de miliarde de euro până în anul 2040. O parte din aceste fonduri ar fi trebuit să provină din vânzarea operațiunilor companiei Tennet din Germania, însă statul german a renunțat surprinzător anul trecut la un acord în valoare de 20 de miliarde de euro.

Experții trag un semnal de alarmă, avertizând că această criză reprezintă un avertisment important pentru întreaga Europă.

„Nicăieri situația nu este la fel de gravă, dar Belgia are probleme, Regatul Unit are probleme, iar Germania se confruntă cu mari dificultăți din cauza parcurilor eoliene din nord și a cererii ridicate din sud”, a afirmat o purtătoare de cuvânt a Tennet.